Oferte locuri de munca top

23.000 de clădiri din București sunt în pericol în caz de cutremur

Aproape 23.000 de clădiri din București ar putea suferi avarii semnificative (peste gradul 3 de avariere) în caz de cutremur, conform rezultatelor scenariului de curemur, din Planul de Analiză și Acoperirea Riscurilor al Primăriei Municipiului București.

Dintre aceste clădiri, jumătate sunt de înălțime P și P +1, realizate din materiale de slabă calitate. Peste 40% au până în 4 etaje și sunt realizate din zidărie cu elemente din beton armat, lemn etc., iar 10% sunt clădiri înalte, din beton armat și zidărie.

Dintre cele 23.000 de clădiri, aproximativ 1.000 ar putea suferi avarii grave (nivel de colaps parțial sau total – grad de avariere 5), iar alte 4.100 de clădiri pot suferi avarii la nivel de condamnare.

Printre vulnerabilitățile Bucureștiului în caz de cutremur se numără, în primul rând, faptul că aproximativ 400 de clădiri de locuit cu peste 8 nivele au fost construite în perioada 1925 – 1940, fără măsuri antiseismice.

Totodată, cei 35 de km ai rețelei de metrou prezintă o vulnerabilitate medie.

Vulnerabile sunt și unitățile sanitare (aproximativ 562 de unități, din care 55 sunt spitale), unitățile de învățământ (peste 450 de obiective), unitățile culturale (aproximativ 27 de instituții de teatru, de operă, de muzică, de film).

Rețelele de termoficare, de gaze naturale sau de alimentare cu apă prezintă minusuri ale Capitalei, care ar crește pericolul în cazul unui cutremur.

Ținând cont de aceste aspecte, riscul seismic s-a mărit în ultimii ani, apreciază reprezentanții PMB.

Seismul reprezintă factorul de risc major pentru Capitala țara noastră.

În București se concentrează aproximativ 10% din populația țării, peste 15% din producția industrială, o mare pondere a activităților prestatoare de servicii, dar și principalele componente ale structurilor de stat și private.

Cutremurul din 1977 a condus la concluzia că 90% din pierderile umane și 70% din cele materiale din totalul acestora pe întreaga țara au fost înregistrate în București.

Prin urmare, planificarea răspunsului și a resurselor necesare intervenției în cazul producerii unui cutremur presupune o evaluare cât mai realistă a efectelor unui eventual cutremur în Capitală.

Conform scenariului de cutremur pe timp de noapte (ora 21.00), în cazul unui seism, peste 450.000 de locuitori s-ar putea afla în clădiri care pot depăși gradul 3 de avariere (construite până în 1977), Dintre aceștia, aproximativ 95.000 de oameni ar putea să rămână captivi în clădiri. În acest context, s-ar putea produce peste 6.500 de pierderi de vieți omenești și ar putea exista peste 16.000 de răniți grav, 10.500 de persoane spitalizate și aproximativ 13.000 de răniți ușor (numai în clădirile înalte construite până în 1977).

Pe de altă parte, scenariul de cutremur pe timp de zi (ora 13.00) arată că efectele asupra locatarilor ar putea fi reduse la 54% față de cele care corespund cutremurului pe timp de noapte.

Consiliul General al Municipiului București va analiza joi proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de Analiză și Acoperire a Riscurilor pentru anul 2016.

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor editia iulie-august 2016

 

Sus