Oferte locuri de munca top

Cum se va modifica legea cadastrului

casCadastrarea sistematică a început anul acesta abia în a doua jumătate a anului. Trebuie respectate anumite termene fixe, stabilite prin acte normative (ex 60 de zile pentru afișare, 60 de zile pentru contestaţii). În plus, activitatea de cadastrare este una laborioasă și exactă cuprinzând pe lângă măsurători topo-cadastrale și identificarea proprietarilor/posesorilor și colectarea actelor de proprietate.

Ca urmare, senatorul PSD Liviu-Marian Pop consideră că este imperios necesar să fie transformate contractele de finanţare anuale în contracte multianuale pentru a asigura timp suficient în vederea respectării procedurilor, pentru execuţia măsurătorilor, colectarea actelor, afișarea rezultatelor și rezolvarea contestaţiilor cât și pentru continuitatea și buna desfășurare a lucrărilor de cadastru sistematic.

În acest sens, Liviu-Marian Pop a depus spre dezbatere la Senat o iniţiativă legislativă.

Legea cadastrului și a publicităţii imobiliare 7/1996 ar putea fi modificată în perioada următoare,

Textul legii ar putea fi modificat prin introducerea noţiunii de contract multianual.

O altă modificare propusă presupune aplicarea legii și în cazul terenurilor situate în extravilan care au făcut obiectul legilor de restituire a proprietăţilor funciare și pentru care există adeverinţă de proprietate.

În acest caz se face alinierea la textul legii 7/1996 care prevede că în cadrul Programului Naţional de Cadastru și carte funciară se finanţează, în condiţiile legii, și lucrările de înregistrare sistematică ce vor fi iniţiate de unităţi administrativ-teritoriale, având ca obiect sectoarele cadastrale din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale care cuprind imobile în extravilan, indiferent de calitatea titularului dreptului, respectiv proprietar, titular al unui drept real asupra imobilului sau posesor.

În cazul în care pentru terenurile din extravilan suprafaţa măsurată este mai mare decât cea din actele de proprietate diferenţa de teren va rămâne la dispoziţia comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate iar dreptul provizoriu de proprietate va reveni autorităţilor locale.

Senatul este prima cameră sesizată în acest caz.

 

Citeste despre planurile dezvoltatorilor imobiliari in revista ARENA Constructiilor, editia septembrie 2016

 

 

Sus