Oferte locuri de munca top

Cum votează asociaţiile de proprietari fondurile pentru investiţii

Foto 7Unele măsuri pentru intervenţiile și aprobarea lucrărilor în regim de urgenţă în cadrul asociaţiilor de locatari sunt incluse într-o propunere de modificare a Legii privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, proiect în dezbatere la Senat.

În prezent pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor de investiţii pentru consolidare, reabilitare și modernizare votul fiecărui proprietar are o pondere egală cu cota parte din proprietatea comună.

Astfel înlocuirea sau reabilitarea coloanelor de apă caldă sau rece, a celor de gaze sau de căldură se încadrează la investiţii și pentru adoptare sunt necesare voturile tuturor proprietarilor, chiar dacă lucrările sunt în regim de urgenţă.

“Pentru a îndepărta acest obstacol din executarea urgentă a lucrărilor, propunem o excepţie în procesele de înlocuire sau reabilitare și anume, hotărârea adunării generale să se adopte cu jumătate plus unu din totalitatea membrilor asociaţiei”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Iniţiativa legislativă aparţine deputatului PSD Liviu Harbuz și este în lucru la comisiile permanente ale Senatului, aceasta fiind prima cameră sesizată.

Conform Legii nr. 230/2007, “hotărârile adunarilor generale sunt luate cu votul majorității membrilor asociației de proprietari prezenți la adunarea generala convocată sau reconvocată după caz. În statutul propriu al asociației de proprietari pot fi prevăzute și alte condiții, dar nu mai puțin de jumătate plus unu din voturile celor prezenți la adunarea generala convocată sau reconvocată”.

Totodată, potrivit art. 24 din legea nr. 230/2007, adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociației de propietari (jumătate plus unu) sunt prezenți personal sau prin reprezentant legal. Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea generala va fi suspendată și reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări.

La adunarea generala reconvocată, dacă exista dovada ca toți membrii asociației de proprietari au fost convocați, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenți, prin votul majorității acestora.

Hotărârile adunării generale a asociației de proprietari sunt obligatorii și pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenți la adunarea generală, precum și pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociației de proprietari.

Pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor de investiții pentru consolidare, reabilitare și modernizare, votul fiecărui proprietar are o pondere egală cu cota-parte din proprietatea  comună, și nu o majoritate specială, extraordinară sau unanimitate. Astfel, lit. b) alin. (1) al art. 25 din Legea nr. 230/2007 reprezintp o derogare de la prevederile lit. a) alin. (1) al art. 25 din același act normativ.

Guvernul nu susține inițiativa legislativă a deputatului PSD Liviu Harbuz, spunând că majoritățile care trebuie respectate sunt cele prevăzute la art 24, singura diferență fiind făcută de modul de calcul al voturilor, în acest caz votul fiecărui proprietar având o pondere egală cu cota-parte din proprietatea comună.

 

Citeste despre planurile dezvoltatorilor imobiliari in revista ARENA Constructiilor, editia septembrie 2016

Sus