Oferte locuri de munca top

Din ce in ce mai multe firme de constructii intra pe piata

Evolutia nr de firme in Romania, pe sectoare

sursa BNR

 Numărul de firme nou-înfiinţate care au ca obiect de activitate construcţiile a crescut în prima jumătate a anului cu 2,8% comparativ cu același interval din 2015.

Astfel numărul firmelor nou-înfiinţate a ajuns la 5326 faţă de 5180 anul trecut, potrivit unei statistici elaborare de Oficiul Naţional Registrul Comerţului.

O creștere semnificativă au înregistrat firmele care se ocupă cu tranzacţii imobiliare peste 1100 de societăţi de acest tip fiind înfiinţate în intervalul ianuarie-iunie 2016. Creșterea procentuală faţă de anul 2015 este de peste 22%.

Statistica generală arată că, la nivelul întregii economii româneşti, numărul societăţilor nou-înfiinţate în primul semestru a scăzut cu aproximativ -3% de la 62 de mii la 60 de mii de firme.

După primele șase luni ale anului aproximativ 670 de firme de construcţii au intrat în insolvenţă, cifră în scădere cu -20% faţă de intervalul ianuarie – iunie 2015 când peste 850 de firme de construcţii intrau în insolvenţă.

De la începutul anului peste 120 de firme de tranzacţii imobiliare au intrat în insolvenţă, faţă de 192 de firme cifra înregistrată după prima parte a anului 2015.

La nivel general numărul insolvenţelor a scăzut în intervalul analizat cu aproximativ -22%, de la începutul anului peste 4400 de firme declarându-și insolvenţa faţă de 5700 de societăţi intrate în insolvenţă în S1 2015.

 

Firmele conduse de specialisti in domeniul respectiv de activitate au situatii mai bune decat cele conduse de cei cu specialitati diferite

 

Potrivit unui raport al Băncii Naţionale, firmele din România  sunt trecute de „prima tinerețe”.  Cele mai multe dintre companiile active au o vârstă mai mare decât durata medie de viață din economie (56% având peste 7 ani).

Sunt considerate firme tinere cele care activează pe piaţă de mai puţin de 3 ani. Acestea reprezintă 22% din numărul total de firme.

În acelaşi timp, firmele cu peste 20 de ani vechime pe piaţă reprezintă 15 % din totalul companiilor active din România (potrivit celor mai recente studii pe date din decembrie 2014).

Firmele înființate între anii 1995 şi 2000 au ponderea cea mai mică în numărul total de firme. Specialiştii BNR recomandă ca atenția autorităților să se concentreze pe încurajarea creării de firme noi. Cu toate că firmele nou create au o contribuție modestă la numărul de salariați sau la valoarea adăugată în economie, ele contribuie substanțial la respectivele fluxuri (de exemplu, în anul 2014, aceste firme au generat 44% din modificarea Valorii Adăugate Brute produsă în economie).

În aceste condiții, trebuie să continue eforturile autorităților de a asigura că intrarea unei firme pe piață este cât mai puțin costisitoare ca timp și bani.

Mai mult, autoritățile pot discrimina pozitiv după nivelul de educație a managerului. Educația managerului contează (iar școala de economie românească are spațiu de îmbunătățire). Companiile ai căror manageri au studii superioare relevante pentru sectorul economic în care activează firma au o situație financiară mai bună decât a celei înregistrate de firmele conduse de manageri care şi-au efectuat studiile în domeniul economic, însă semnificativ peste cea a firmelor conduse de directori care au efectuat alte tipuri de studii sau care nu au studii superioare.

 

 

Sus