Oferte locuri de munca top

După Bucuresti, şi la Oradea vom avea un muzeu al masoneriei

mUn muzeu al Francmasoneriei va fi înfiinţat la Oradea. Deja au fost aprobate procedurile de transmitere a imobilului de pe strada Armatei Române nr 4. din domeniul public al Statului în cel al Municipiului Oradea.

Viitoarele lucrări de restaurare şi renovare vor reda clădirii frumuseţea de altădată.

Clădirea a fost construită în 1901-1902 ca sediu al lojei masonice Sfântul Ladislau după planurile întocmite de doi masoni şi conţine mai multe elemente specifice mişcării.

Loja masonică din Oradea s-a înfiinţat în 1876 şi s-a aflat în subordinea Marii Loje a Ioaniţilor. Şi-a încetat activitatea în 1919 și a dispărut o dată cu instaurarea regimului comunist.

În perioada 1991 – 2013 clădirea a fost sediul Direcţiei Vamale Oradea fiind abandonată o dată cu mutarea sediului instituţiei la Cluj.

Autorităţile locale vor să depună proiectul de înfiinţare a muzeului pentru finanţare din fonduri europene. Muzeul masoneriei din Oradea va fi primul de acest fel din ţară, consideră autorităţile locale.

Imobilul are un teren de aproximativ 1700 mp pe care se află și trei corpuri de clădire C1 de 442 mp, C2 de 142 mp și C3 de 92 mp.

Valoarea de inventar a imobilului este de 3,3 milioane de lei.

Un alt proiect imobiliar mason este derulat în Bucuresti. Marea Lojă Naţională Masonică va construit un mare centru pe Bd. Expoziției, lângă Romexpo.

Noua clădire va avea regimul de înălţime de 2S+D+P+3E+E4R, înălţimea maximă fiind de 30 m. La  subsol va fi amenajată o parcare pe două nivele, cu 112 locuri, iar la demisol este prevăzut un club cu 115 locuri, un lobby, dar și un restaurant cu 150 de locuri. Parterul va cuprinde si o sală de spectacole cu 679 de locuri. La etajele superioare vor mai fi construite încă șapte săli multifuncționale. In plus, la etajul patru al clădirii vor fi amenajate un muzeu și o bibliotecă.

 

Sus