Oferte locuri de munca top

Infrastructura de transport – a doua prioritate strategica a Romaniei

2050979_5ff414c9Construcţia și administrarea infrastructurii rutiere, feroviare, navale, aeriene, portuare și aeroportuare și a infrastructurii de control și dirijare a traficului ocupă locul al doilea în enumerarea priorităţilor strategice ale relevante în protejarea intereselor statului în economie.

În lista de priorităţi la poziţia unu se află explorarea, exploatarea, extracţia, producţia și prelucrarea resurselor minerale.

Din seria de priorităţi economice ale statului mai fac parte producţia și distribuţia de energie electrică și termică, producţia de armament și muniţie, gospodărirea apelor, agricultura, silvicultura, poșta, educaţia naţională.

Priorităţile sunt cuprinse într-un proiect legislativ privind unele măsuri pentru protejarea intereselor economice ale statului, proiect ce urmează să fie supus votului Parlamentului.

Proiectul prevede transformarea regiilor autonome în societăţi comerciale pe acţiuni în sistem dualist. De asemenea, propunerea legislativă impune suspendarea procedurilor specifice privatizării pentru o perioadă de cinci ani.

Această perioadă este necesară pentru ca statul să își reevalueze portofoliul de participaţii, să efectueze investiţii și să-și eficientizeze prezenţa în acţionariatul operatorilor economici care funcţionează în sectoarele de interes economic strategic.

“Datele oficiale arată că, la acest moment, procesul de privatizare a participaţiilor statului nu mai este o necesitate economică, iar resursele statului nu au nevoie de o asemenea sursă bugetară”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Suspendarea privatizării nu se va aplica în cazul participaţiilor statului de până la 200 de mii de euro. De asemenea, statul nu va avea acţiuni privilegiate sau dreptul speciale și nu poate impiedica investiţiile directe sau de portofoliu la agenţii economici și nu poate impune restricţii privind libera circulaţie a capitalurilor.

Proiectul de lege prevede și măsuri privind recuperarea integrală a prejudiciilor în activele statului certificate prin hotărâri judecătorești.

Administrarea participaţiilor statului în contextul legii se poate realiza prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului cu reorganizările necesare sau printr-o altă entitate publică stabilită de Guvern.

Iniţiativa aparţine unui grup de senatori PSD și a fost propusă în regim de urgenţă. Senatul este prima cameră sesizată.

 

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor nr 4/ iunie 2016
Articole disponibile fara abonament – paginile 6 – 7,  20 – 21, 30 – 31, 34 – 36, 38 – 39, 42 – 43, 45.

Sus