Oferte locuri de munca top

Investițiile pe teritoriul mai multor UAT vor fi deblocate

p1Pentru că în prezent autorităţile locale nu pot accesa fonduri europene pentru realizarea de investiţii care sunt pe teritoriul mai multor UAT-uri și nu pot transfera dreptul de administrare referitor la aceste imobile, Guvernul pregătește modificarea legislației.

Modificările propuse vizează completarea legii cu specificaţii prin care autorităţile locale inclusiv cele din București și judeţele limitrofe vor putea aproba transferul de proprietăţi, “strict în vederea derulării unor obiective de investiții și pe durată determinată”.

Modificarea legii ar putea rezolva situaţia Cartierului ANL Henri Coandă din București unde utilitățile si drumurile sunt pe teritoriul mai multor UAT-uri. Această situaţie este din 2006. În 2012 deţinătorii de terenuri în cartierul Henri Coandă sectorul 1 și cei din Voluntari au obţinut pe cale legală realizarea reţelelor publice de alimentare cu apă, canalizare, iluminat public şi a drumurilor aferente ansamblului Henri Coandă, sector 1, Bucureşti şi Voluntari, jud. Ilfov de către Primăria București. În martie 2016 Primăria a lansat Ordinul de începere a lucrărilor.

O altă modificare a legii este introducerea porturilor de agrement în seria proprietăţilor care pot fi trecute în lista centralizată de bunuri imobile a UAT.

În continuare prin modificările propuse ANCPI va avea temei legal să poată transfera în bugetele autorităților publice locale bani pentru implementarea Programului National de Cadastru și astfel este necesară modificarea Legii nr. 273 în sensul ca UAT urile să poată face rectificările primite cu destinație de la o agentie (ANCPI), prin dispoziție a primarului.

De asemenea contractul de achiziție publică încheiat între unitatea administrativ-teritorială și prestatorul de servicii, finanțat prin Programul național de cadastru și carte funciară, nu se ia în calcul pentru cumularea valorii cu alte contracte de achiziții publice finanțate din orice alte fonduri decât cele aferente acestui program, chiar dacă au același obiect de achiziție publică și sunt încheiate între aceleași părți. Această măsură ar va facilita achiziţiile publice pentru Programul de Cadastru.

Executivul propune adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea Legii nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică și a Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale si reglementarea unor masuri pentru implementarea Programului Național de Cadastru.

Proiectul legislativ este necesar de urgenţă pentru implementarea Programului Naţional de Cadastru și Carte Funciară care ar trebui finalizat până în 2023. Măsurile prevăzute de OUG sprijină operaţionalizarea unor proiecte care nu pot fi încadrate în nicio reglementare juridică, potrivit expunerii de motive a proiectului.

 

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor editia iulie-august 2016

Sus