Oferte locuri de munca top

Preturile internationale ale materiilor prime, influentate de China

open-pit-mining-1327173_960_720Măsurile din ultimii ani din economia Chinei au generat efecte la nivel mondial în ceea ce privește valoarea materiilor prime.

Pe piaţa chinezească schimbările instituționale semnificative din ultimele decenii menite să promoveze tranziția către o economie industrializată au creat premisele dezvoltării unui model de creștere bazat pe investiții și exporturi, dar cu consum intensiv de materii prime.

Cel mai elocvent exemplu în acest sens este minereul metalifer, China generând în ultimii ani mai mult de jumătate din cererea globală pentru această materie primă. În plus, creșterea acestei cereri nu a fost proporţională cu oferta, dar a generat descoperirea și exploatarea unor noi zăcăminte în Africa și America de Sud.

Un alt factor în menținerea prețurilor materiilor prime pe o traiectorie ascendentă l-au reprezentat politicile monetare din ţările dezvoltate. Creșterea cotațiilor începând cu anii 2000 a coincis cu existența în economiile dezvoltate a ratelor reduse ale dobânzilor.

Efectul asupra materiilor prime este cauzat de faptul că acestea sunt incluse pe lista de diversificare a fondurilor de investiții. În situația scăderii ratelor de dobândă sau doar a conturării unor anticipații în acest sens, fondurile de investiții își pot majora expunerile pe materii prime în detrimentul instrumentelor tradiționale (obligațiuni corporative, titluri de stat etc.), amplificând cererea pentru astfel de active.

De asemenea, investițiile în materii prime au fost stimulate și de diminuarea costului de oportunitate al acumulării de stocuri de astfel de produse, mai ales în cazul celor ușor depozitabile și neperisabile.

Într-un studiul elaborat de Banca Națională a României se arată însă că cel mai important factor care poate influenţa preţul materiilor prime este evoluţia economiei chinezești.

În ultimii ani investițiile realizate în economia Chinei, de cele mai multe ori utilizând resurse financiare împrumutate au condus la creșterea excesivă a capacităților de producție în anumite sectoare favorizând apariția dezechilibrelor macroeconomice.

În acest context, autoritățile au inițiat un proces de tranziție a economiei către un nou model de creștere bazat pe consum intern și servicii.

Pentru a măsura impactul asupra preţului materiilor prime, datele Băncii Mondiale din 2016 arată că o reducere cu un punct procentual a creșterii economice în China are potențialul de a antrena o scădere în medie cu circa 6% a prețurilor materiilor prime pe un orizont de 2 ani.

Scăderea preţului materiilor prime din ultima perioadă a fost influenţată și de aprecierea dolarului american, majoritatea cotaţiilor internaţionale ale acestor materii fiind în moneda americană.

De exemplu, în cazul petrolului o creștere a dolarului SUA cu 10% ar determina o scădere cuprinsă între 3 și 10% a cotațiilor internaționale.

 

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor nr 4/ iunie 2016
Articole disponibile fara abonament – paginile 6 – 7,  20 – 21, 30 – 31, 34 – 36, 38 – 39, 42 – 43, 45.

Sus