Oferte locuri de munca top

Programul Prima Casă revizuit, locuinte mai mici

blPlafonul de garantare de 60.000-70.000 euro nu este destul de eficient în filtrarea şi orientarea către persoanele care au cu adevărat nevoie de acest tip de asistenţă din partea guvernului, se arată în Strategia Națională a Locuirii lansată de Ministerul Dezvoltării în dezbatere publică.

O soluţie pe care a identificat-o Ministerul este introducerea unui criteriu de eligibilitate bazat pe venit, limitând astfel accesul la programul Prima Casă pentru persoanele cu venituri mari.

Persoanelor care cumpără locuinţe private în cadrul unui anumit interval al preţului (mai mic de 86.000 euro sau 380.000 lei li se oferă o subvenţie pentru TVA – acestea plătesc 5% TVA, comparativ cu TVA normal de 20%. Ministerul Dezvoltării consideră că această subvenţie ar fi mult mai eficientă dacă ar fi direcţionată în funcţie de nivelul venitului, de exemplu către persoane care câştigă mai puţin de venitul mediu la nivel naţional.

De asemenea, în Strategia Naţională a Locuirii, Ministerul Dezvoltării propune pentru o direcţionare mai bună a subvenţiei asociate schemei BauSpar ca subvenţia să poate fi orientată în mod specific către persoanele care economisesc în vederea obţinerii unor împrumuturi pentru renovare.

Locuintele mici pot fi mai mici

Deși Legea locuinței a fost revizuită în mod repetat, actuala formă trebuie totuși înlocuită cu un cadru mai general.

In actuala formă standardele minimale determină costuri relativ mari de construire, precum şi cheltuieli semnificative cu întreţinerea şi plata utilităţilor (în special în sezonul rece), se arată în proiectul Strategiei Naţionale a Locuirii..

Prin reducerea suprafeţelor minimale prevăzute în Legea nr. 114/1996, exclusiv în cazul locuinţelor sociale, Ministerul Dezvoltării anticipează o reducere a cheltuielilor curente pentru plata utilităţilor şi a costurilor de întreţinere a locuinţelor sociale. Expertii minsiterului spun că dacă se reduc suprafetele locuintelor, având în vedere lipsa de terenuri pentru construcţia de locuinţe sociale, într-un spaţiu limitat, autorităţile administraţiei publice locale pot construi mai multe locuinţe sociale.

Noua lege va trebui să clarifice obligațiile care decurg din proprietatea asupra locuinței și care corespund drepturilor care au fost distribuite. Noua Lege va reglementa și criteriile de eligibilitate ţinând cont de veniturile beneficiarilor programelor privind locuințele sociale și alte tipuri de locuințe publice într-un mod mai general. De asemenea, vor fi stabilite totodată standarde mai adecvate și mai scăzute pentru locuințe și clarificând, în acelaşi timp, rolul ANL. Printre altele, noua lege va trebui să prevadă că fondurile publice urmează a fi utilizate pentru a-i ajuta pe cei cu venituri insuficiente pentru a-și acoperi nevoile sub aspectul locuirii.

Totodată, legea locuinţei trebuie să clarifice rolul şi competenţele tuturor actorilor implicaţi, respectiv autorităţile administraţiei publice centrale şi locale.

Instituirea unei singure categorii de „locuințe publice”

Actuala distincție între „locuințele sociale” și alte tipuri de locuințe construite sau administrate de sectorul public trebuie revizuită astfel încât toate locuințele aflate în proprietate publică şi privată a autorităţilor administraţiei publice, indiferent de folosință, să intre în categoria „locuințelor publice”.

Prin aceasta, modificările propuse vor viza trei obiective importante:

* construcția și administrarea locuințelor publice viabile din punct de vedere economic pentru consiliile locale;

* oferta de locuințe publice mai receptivă la cererea predominantă;

* deghetoizarea locuințelor sociale.

Astfel, locuinţele care fac obiectul dreptului de proprietate publică sau privată a autorităţilor administraţiei publice centrale (cu excepţia locuinţelor de protocol) şi locale, respectiv locuinţele aflate în propietatea publică şi privată a unităţilor administrativ teritoriale şi locuinţele aflate în proprietatea publică şi privată a autorităţilor administraţiei publice centrale vor avea statutul de locuinţe publice, vor putea fi construite şi administrate prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Fac excepţie locuinţele de protocol reglementate conform legislaţiei în vigoare.

Click aici pentru proiectul Strategiei Nationale a Locuirii

 

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor editia iulie-august 2016

Articole disponibile fara abonament – paginile 33, 40-41, 44-45, 67-68.

 

 

Sus