Oferte locuri de munca top

Tranziţia pentru instalaţiile de ardere – noi modificări

PNTAu apărut noi modificări în Planul Național de Tranziție pentru instalațiile de ardere.

PNT vizează noi strategii pentru reducerea emisiilor până în anul 2020. Principalul obiectiv este acela de a permite ca, în perioada 1 ianuarie 2016 – 30 iunie 2020, instalațiile de ardere cu putere termică nominală egală cu sau mai mare de 50 MWt, cărora li s-a acordat prima autorizație înainte de 27 noiembrie 2002, sau ai căror operatori au prezentat o solicitare completă de autorizare înainte de această dată, cu condiția ca instalația să fi intrat în exploatare cel târziu la 27 noiembrie 2003, să fie adaptate din punct de vedere tehnic noilor cerințe ale Directivei 2010/75/UE, prin implementarea măsurilor de reducere a emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot și pulberi.

În urma acţiunii unor operatori economici, care au solicitat autorităților competente excluderea unor instalații din plan ca urmare a închiderii definitive a acestora sau a modificării strategiei de funcționare în condițiile respectării legislației din domeniu lemisiilor industriale (în anii 2015 şi 2016), au intervenit următoarele modificări ale PNT:

  • Au fost excluse din plan instalațiile SC Global Energy Production SA nr. 2, OMV Petrom SA şi Combinatul Petrochimic Arpechim nr. 2 și 3.
  • Au fost diminuate plafoanele anuale naționale de emisii, corespunzător cu valorile contribuțiilor celor trei instalații excluse din plan.

Printre instalațiile care trebuie să se conformeze normelor PNT se numără: SC Veolia Energie Iași SA CET Iași 1 – IMA nr. 1,2, 3 şi 4, SC Rompetrol Rafinare SA Rafinăria Vega Ploiești, SC Electrocentrale Galați nr. 2 și 3, S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A. SE Craiova – Işalniţa, SC Cet Govora SA nr 1, 2 și 3, SC Elcen București CET Progresunr. 1 şi SC Electrocentrale Oradea SA, nr. 1.

Instalațiile de ardere cu putere termică nominală mai mare de 50MWt au un impact major asupra sănătății umane și a mediului, în principal din cauza substanțelor poluante emise în aer.

Pentru România, nivelul de reducere a emisiilor până în anul 2020 (exprimat în procente de reducere a emisiilor pentru perioadă 2005-2020) este de: 77% pentru SO2, 45% pentru Nox, și respectiv de 28% pentru pentru pulberi (exprimate ca PM2,5) și va constitui angajament de reducere a emisiilor, prin ratificarea de către România, în calitate de stat membru UE, a Protocolului Gothenburg revizuit.

Pentru a se conformă noilor norme, toate instalațiile de ardere cu putere termică nominală mai mare de 50MWt (descarcă lista) trebuie să ia următoarele măsuri:

  • Montarea și punerea în funcțiune au unui sistem de reducere catalitică selectivă a oxizilor de azot din gazele de ardere;
  • Montarea și punerea în funcțiune a unui sistem automat de monitorizare continuă a emisiilor;
  • Montarea și punerea în funcțiune a unui scruber pentru desulfurarea umedă a gazelor de ardere;
  • Modernizarea arzătoarelor cu NOx redus pentru respectarea VLE impuse;
  • Aplicarea unor tehnici combinate pentrureducerea NOx;
  • Utilizarea combustibililor cu conținut redus de sulf;
  • Desulfurarea gazelor arse;
  • Reabilitarea electrofiltrelor;
  • Montarea și punerea în funcțiune de arzătoare cu emisii reduse de oxizi de azot;

Pentru a permite operatorilor instalațiilor de ardere existente să adapteze aceste instalații din punct de vedere tehnic noilor cerințe prevăzute de Directiva 2010/75/UE, respectiv pentru a implementa măsurile necesare respectării valorilor limită de emisie prevăzute în anexa V, articolul 32 prevede că, în perioadă 1 ianuarie 2016 – 30 iunie 2020, instalațiile pot fi exceptate de la respectarea valorilor limită de emisie, cu condiția implementării măsurilor tehnice necesare conformării cu aceste valori, în cadrul unui Plan Național de Tranziție.

 

Vedeţi aici LISTA INSTALATII

 

Citeste despre planurile dezvoltatorilor imobiliari in revista ARENA Constructiilor, editia septembrie 2016

Sus