Oferte locuri de munca top

Versiunea finală a Master Planului General de Transport

autosVarianta finală a Master Planului General de Transport, care prioritizează investiţiile în infrastructura României pe următorii 15 ani, acceptată de către Comisia Europeană, a fost făcută publică de Ministerul Transporturilor.

În varianta finală, Master Planul are două mari scenarii: unul în care vor fi făcute proiecte cu finanţare din fondurile europene şi cofinanţare naţională şi al doilea în care vor fi făcute mai multe proiecte, prin accesarea unor imprumuturi externe care să completeze fondurile existente. Pentru scenariul optimist este nevoie ca ţara noastră să obţină de la Comisia Europeană o derogare de la limita de deficit de 0,5% din PIB/an, derogare condiţionată de Comisia Europeană de realizarea unor reforme majore.

Clauza de reformă structurală prin care am putea beneficia de derogare de la respectarea limitei de deficit ar putea fi operaţională din 2017, dacă sunt făcute  reforme cu efecte bugetare pozitive directe pe termen lung. Activarea acestei clauze ar permite României să atragă împrumutrui de peste 8 miliarde de euro.

Potrivit variantei finale a MPCG, principalii indicatori de infrastructură pentru perioada 2015-2030 sunt:

Pentru sectorul rutier se vor construi peste 1200 de km de autostradă, 1900 de km de drum expres, drumuri Transregio si Transeuro cat si Variante Ocolitoare, valoarea estimată a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii rutiere fiind de peste 26 mld. euro.

Pentru sectorul feroviar este prevăzută modernizarea a peste 4000 de km de cale ferată, achiziția de material rulant nou și introducerea de servicii feroviare pentru creșterea atractivității acestui sector, proiecte ce se ridică la aproximativ 14 mld. euro.

Pentru sectorul naval au fost identificate proiecte de îmbunătățirea navigației pe Dunăre și pe canalele navigabile pe o lungime de 670 de km și modernizarea infrastructurii portuare pentru 32 de porturi. Valoarea totală a investițiilor pentru acest sector este de 2 mld. euro.

Pentru sectoarele aerian și multimodal au fost identificate 15 aeroporturi care vor beneficia de proiecte de modernizare și creșterea capacității aeroportuare, respectiv dezvoltarea a 11 terminale multimodale amplasate în ariile de conectivitate și potențial economic ridicat, cu ovaloare estimata de 1.6 mld. euro.

Master Planul General de Transport prevede pentru perioada 2015-2030 proiecte în valoare totală de 43,5 mld. euro pentru toate sectoarele de transport.

Descărcaţi aici Versiunea finală a Master Planului General de Transport.

Anexa I MPGT cu clauza de reforma structurala

Anexa II MPGT fara clauza de reforma structurala

 

 

 

Sus