Oferte locuri de munca top

1000 miliarde de euro pentru proiecte sustenabile la nivel european

Investițiile publice împreună cu fondurile private vor duce la investiții în cuantum de minimum o mie de miliarde de euro pentru a crea o economie verde. Aceasta prin Planul de investiții pentru Pactul ecologic european și Mecanismul pentru o tranziție justă, prezentat în cadru Comisiei Europene.

Toate statele membre, regiunile și sectoarele vor trebui să aibă o contribuție la tranziție, însă intensitatea provocărilor este diferită. Unele regiuni vor fi afectate în mod particular și vor trece prin transformări economice și sociale profunde. Mecanismul pentru o tranziție justă va oferi sprijin financiar și practic specific pentru a-i ajuta pe lucrători și a genera investițiile necesare în regiunile respective.

Vicepreședintele executiv pentru Pactul ecologic european, Frans Timmermans, a spus: “Mecanismul pentru o tranziție justă va contribui la sprijinirea celor mai afectați prin sporirea atractivității investițiilor și propunerea unui pachet de sprijin financiar și practic în valoare de cel puțin 100 de miliarde de euro. Acesta este angajamentul nostru în numele solidarității și al echității.”

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor, a adăugat: „Pentru ca Europa să treacă la o economie neutră din punct de vedere climatic, avem nevoie de angajamentul politic, dar și de investiții masive.(…)În primul rând, vom utiliza bugetul UE pentru a atrage fonduri private pentru proiecte ecologice peste tot în Europa și pentru a sprijini regiunile și oamenii cei mai afectați de tranziție. În al doilea rând, vom crea stimulentele de reglementare potrivite pentru ca investițiile verzi să fie fructuoase. În sfârșit, dar nu mai puțin important, vom ajuta autoritățile publice și actorii de pe piață să identifice și să dezvolte astfel de proiecte.

Planul de investiții pentru Pactul ecologic european

Planul de investiții pentru Pactul ecologic european va mobiliza fonduri UE pentru facilitarea investițiile publice și private necesare pentru tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic, verde, competitivă și incluzivă.

Planul se bazează pe trei dimensiuni:

  • Finanțare: mobilizarea, în următorul deceniu, a unui cuantum de minimum o mie de miliarde de euro reprezentând investiții durabile. Cea mai mare proporție de până acum de cheltuieli din bugetul UE pentru acțiuni climatice și de mediu va face posibilă atragerea de fonduri private, un rol-cheie urmând a fi jucat de Banca Europeană de Investiții.
  • Facilitare: oferirea de stimulente pentru deblocarea și redirecționarea investițiilor publice și private. UE va furniza investitorilor instrumente, plasând resursele financiare durabile în centrul sistemului financiar, și va facilita realizarea de investiții durabile de către autoritățile publice, încurajând „înverzirea” bugetului și achizițiile publice ecologice și concepând modalități de a facilita procedurile de aprobare a ajutoarelor de stat destinate regiunilor vizate de tranziția justă.
  • Sprijin practic: Comisia va acorda sprijin autorităților publice și promotorilor proiectelor pentru planificarea, conceperea și executarea de proiecte sustenabile.

Mecanismul pentru o tranziție justă va consta în trei surse principale de finanțare:

* Un fond pentru o tranziție justă, care va primi fonduri noi din partea UE în cuantum de 7,5 miliarde de euro, care se adaugă cuantumului inclus în propunerea Comisiei pentru următorul buget pe termen lung al UE. Pentru a putea valorifica partea din fond care le revine, statele membre vor trebui, în colaborare cu Comisia, să identifice teritoriile eligibile prin intermediul unor planuri teritoriale specifice privind tranziția justă. Statele membre vor trebui, de asemenea, să se angajeze să aloce, pentru fiecare euro din Fondul pentru o tranziție justă, fonduri din Fondul european de dezvoltare regională și din Fondul social european Plus și să furnizeze resurse naționale suplimentare.

* O schemă specifică pentru o tranziție justă în cadrul InvestEU, pentru mobilizarea de investiții în cuantum de până la 45 de miliarde de euro. Această schemă va încerca să atragă investiții private, inclusiv în energie și transporturi durabile, care să aducă beneficii regiunilor respective și să ajute economiile acestora să găsească surse noi de creștere.

* Un mecanism de împrumut pentru sectorul public, în colaborare cu Banca Europeană de Investiții, cu garanții de la bugetul UE, pentru mobilizarea unor investiții de 25-30 de miliarde de euro. Mecanismul va fi folosit pentru împrumuturi acordate sectorului public, de exemplu în sectorul rețelelor de încălzire centralizată și în cel al renovării clădirilor. În martie 2020, Comisia va prezenta o propunere legislativă care să încadreze acest aspect.

 

 

Citiți și:

In toamna va demara un proiect cu peste 200 apartamente

Infrastructura de transport, de peste 45 mil euro, in curs de finantare

Mai multe statii de irigare si pompare vor fi modernizate cu peste 39 mil euro

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus