Oferte locuri de munca top

40% din contractele publice au fost atribuite in baza unei singure oferte primite

Peste 40% din contractele de achiziții publice încheiate în cursul anului trecut în urma unor proceduri de achiziție publică au fost atribuite în baza unei singure oferte primite.

Oferta nu este suficient de mare pentru realizarea unei concurențe reale pe anumite segmente de piață, se arată într-un raport al ANAP.

Dintre contractele încheiate în baza unei singure oferte primite, cele mai multe au fost pentru lucrări de construcții, acestea reprezentând 21% din numărul total de astfel de contracte. De asemenea, cele pentru Servicii de arhitectură, de construcții, de inginerie și de inspecție au reprezentat 10%.

Concurența scăzută în anumite sectoare ale activităților publice poate genera un raport preț(cost)/calitate nefavorabil, pe fondul unei oferte scăzute a respectivului segment de piață, subliniază specialiștii ANAP.

Anul trecut au fost atribuite, în baza unei singure oferte primite, un număr de 11,808 contracte de achiziție publică, reprezentând 40,62% din totalul celor 29,069 de contracte atribuite, potrivit raportului ANAP.

În dinamică, procentul ridicat aferent contractelor atribuite în baza unei singure oferte, pe parcursul anului 2018, se datorează, susțin oficialii ANAP, eliminării acordurilor-cadru din calculul acestui indicator. Spre deosebire de anul 2017 când acesta a fost calculat atât pentru contracte, cât și pentru acorduri-cadru.

Cele mai multe contracte de achiziție publică încheiate în baza unei singure oferte primite au fost atribuite prin procedura simplificată/cererea de ofertă (8.123 contracte), respectiv prin procedura de licitație deschisă (3.623 contracte). Diferența de 62 de contracte au fost încheiate prin procedurile Licitație deschisă accelerată (39), Licitație restrânsă (6), Negociere competitivă (17).

 

 

Citiți și:

Ansamblu mixt cu cladiri de pana la 17 niveluri, in pregatire in Bucuresti

Amplu ansamblu multifunctional, gata de aprobare

Un dezvoltator local pregateste noi proiecte chiar daca a scazut cererea de locuinte

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/ sept 2019

Sus