Oferte locuri de munca top

6 etape de montare a vatei minerale

Performanța termică a construcțiilor, precum și protecția împotriva focului și a zgomotelor, impun realizarea unor izolații calitative și durabile. Stabilirea nivelului de confort dorit pentru propria locuință poate fi atins folosind anumite materiale și accesorii. Vata minerală este obținută prin fibrilizarea topiturii de bazalt și acționează precum o barieră de protecție împotriva vaporilor de apă, a poluării fonice, a daunătorilor și a focului. Pentru ca toate aceste beneficii să fie, însă, exploatate la potențialul lor maxim se recomandă optarea pentru vată minerală la preț ok de calitate superioară și respectarea unor etape de aplicare a acesteia.

Verificarea foliei hidroizolante

Lucrările de montare a izolației din vată minerală nu pot fi demarate fără a verifica înainte starea foliei hidroizolante. Acesta este poziționată în spatele căpriorilor și are rolul de a împiedica pătrunderea apei în structura locuinței. Așadar, calitatea foliei hidroizolante și a lucrării de execuție a montajului acesteia reprezintă o măsură prin care vei proteja rezistența acoperișului și a termoizolației.

Pregătirea materialului izolant

Pentru a putea aplica în mod corespunzător vata minerală este nevoie să se măsoare spațiul dintre căpriori. În acest fel, vom putea decupa materialul izolant astfel încât acesta să se fixeze forțat. Optim este ca bucata de vată să fie mai mare cu aproximativ 20 mm în plus față de măsurătorile efectuate. Având în vedere faptul că vata minerală trebuie să fie stabilizată perfect între căpriori, indicat este ca ea să fie montată prin aplicarea unei ușoare presiuni laterale. Vei avea nevoie de o ruletă și de un cuțit pentru vată, care să faciliteze îndeplinirea acestei etape.

Montarea profilelor izolante

Cea de-a treia etapă a realizării izolațiilor cu vată minerală constă în montarea profilelor metalice. Ele se aplică peste materialul izolant și vor reprezenta suportul de care urmează să fie prinse plăcile de rigips. Pentru montajul profilelor sunt necere șuruburi autofiletante.

Aplicarea celui de-al doilea strat de vată minerală

Se recomandă ca vata minerașă să fie aplicată în două straturi, pentru o rezistență mai mare. Ca și prima dată, al doilea strat va fi supradimensionat cu aproximativ 20 de mm, pentru a umple golurile rămase între cele două straturi de căpriori.

Instalarea barierei de vapori

După cum sugerează chiar și denumirea, bariera de vapori are rolul de a opri vapori de apă să condenseze dincolo de polistiren, spumă sau, în cazul de față, dincolo de vata minerală. Necesarul de materiale pentru această etapă cuprinde membrana de vapori și banda de etanșare. Folia va fi fixată folosind banda de etanșare.

Fixarea plăcilor de rigips

Ultima etapă pentru finalizarea realizării izolațiilor cu vată minerală constă în fixarea plăcilor de gips carton. Cu ajutorul unor șuruburi autofiletante, plăcile de rigips se fixează pe profilele metalice. Corect este ca montarea plăcilor să pornească din zona profilului de socluri și să continue în rânduri orizontale, unul deasupra celuilalt. Respectând această regulă evităm formarea unor rosturi pe verticală.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus