Oferte locuri de munca top

70% dintre cumparatorii de apartamente din Cluj Napoca sunt investitori

În timp ce pe piața imobiliară din București brokerii estimează că aproape jumătate dintre cumpărătorii de apartamente sunt investitori care achiziționează în scopul închirierii sau revânzării, în Cluj Napoca ponderea acestora este și mai mare.

Agenții imobiliari din Cluj Napoca sunt de părere că numărul celor care investesc în imobiliare a crescut aici de la an la an.

Față de anii trecuți procentul investitorilor imobiliari a crescut cu 15 – 20%, apreciază brokerul Cristian Vasile.

În același timp, Anca Deaiac, broker la Umbrella Estate, a observat că există un număr tot mai mare al celor care locuiesc în chirie, ceea ce arată cel mai bine cât de mult a crescut numărul investitorilor din Cluj.

Ponderea investitorilor imobiliari în totalul cumpărătorilor de apartamente din Cluj Napoca este estimată între un minim de 30-40% și circa 70%. Dan Orban, agent imobiliar Imofinder, este de părere că 70% dintre locuințe sunt achiziționate de investitori, 10% cumpără pentru a le revinde ulterior și doar 20% cumpără pentru a locui în acestea.

Creșterea investițiilor imobiliare în scopul închirierii a condus și la majorarea chiriilor până la niveluri considerate de nesuportat pentru o parte a populației. Ca urmare, la începutul lunii decembrie a anului trecut, unii clujeni au ieșit în stradă protestând împotriva chiriilor prea mari, scandând „ Dă, Doamne, să dispară piața imobiliară”.

Dan Orban spune că dintre investitorii imobiliari cei mai mulți sunt interesați să cumpere terenuri. Totuși, achizițiile imobiliare ale investitorilor sunt diverse. Ei cumpără și portofolii mari de apartamente, dar cei mai mulți dintre ei achiziționează unu – două apartamente.

Carmen Miron, de la Edil Imobiliare, observă că în multe cazuri, investitorii sunt români care au un loc de muncă în străinătate, dar doresc să investească în țară, așa că achiziționează un apartament.

În majoritatea lor, investitorii imobiliari din Cluj aleg să închirieze apartamentele pe care le-au cumpărat. Anca Deiac spune că mare parte dintre aceștia închiriază pentru că piața este dezvoltată și obțin un câștig mare. Ei aleg să vândă numai când au cumpărat o locuință sub prețul pieței. De obicei, cei care construiesc aleg să vândă, crede Dan Orban.

Investitorii imobiliari caută în principal apartamente cu două camere, decomandate, situate în zona centrală. Cei care achiziționează apartamente de trei și patru camere o fac pentru a locui acolo.

Suma medie pe care investitorii o alocă achiziției de apartamente este de 100.000 de euro, dar Carmen Miron spune că sunt clienți care investesc și sume de 300.000 – 350.000 de euro.

Prețurile medii de vânzare sunt în Cluj Napoca de circa 80.000 – 100.000 de euro pentru un apartament, iar pentru două apartamente ajung la 150.000 – 170.000 de euro.

Dan Orban spune că prețurile în zona centrală se ridică și la 2.200 de euro/mp în timp ce Anca Deiac observă că în zona rezidențială prețurile medii sunt de 1.610 de euro/mp.

Apartamentele de lux reprezintă o nișă și însumează aproximativ un sfert din piață. De cele mai multe ori astfel de apartamente sunt achiziționate pentru închiriere în regim hotelier sau pentru a le închiria unui public mai pretențios, spune Cristian Vasile.

Locația reprezintă un criteriu principal de selecție în achiziționarea unei locuințe. Majoritatea investitorilor preferă să cumpere în centru cu toate că aici prețurile sunt mai ridicate decât în restul orașului. De aceea, pentru clujeni, nu contează dacă apartamentul este nou sau vechi atât timp cât este într-o zonă centrală.

Investitorii din Cluj cumpără atât apartamente vechi, cât și apartamente noi, în proporții egale. Mulți dintre investitori renovează apartamentele pentru a le crește prețul de închiriere. Alții cumpără apartamente deja închiriate.

În același timp, unii investitori preferă apartamente nemobilate pentru a le transforma conform standardelor proprii. Cei care vor să cumpere apartamente mobilate sunt de multe ori persoane care locuiesc în afara Clujului.

În ceea ce privește vilele, acestea nu sunt tipul de locuințe în care se investește de obicei. Carmen Miron crede că se întâmplă acest lucru din cauza faptului că vilele costă prea mult, iar cu banii pe care i-ar da pe achiziționarea unei vile investitorii pot să cumpere două-trei apartamente.

 

 

 

Citiți și:

In vara va incepe construirea unui hipermarket

Oferta castigatoare pentru un contract rutier de peste 20 mil euro va fi reevaluata

Blocuri cu 11 etaje vor fi construite in Capitala

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus