Oferte locuri de munca top

Livrari record de spatii industriale si logistice

Sectorul industrial și logistic din România va înregistra în acest an un nivel record al livrărilor, de aproximativ 480.000 de metri pătrați.

Nivelul este cu atât mai impresionant cu cât în piata spațiilor comerciale (retail), de exemplu, este preconizat anul acesta un minim istoric al ultimilor 14 ani, cu un nivel de aproximativ 70.000 de metri pătrați livrările de spații noi. Datele sunt furnizate de o analiză realizată de firma de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

În primul semestru al acestui an, în Romania au fost livrate spații comerciale noi cu o suprafață de doar 9.000 de metri pătrați, Vorbim de prima etapă a proiectului Prima Shops din Oradea și extinderea galeriei comerciale deținute de Carrefour în Brașov.

Comparativ, în prima jumătate a anului trecut au fost livrate în România spații comerciale de 69.000 mp (Shopping City Timișoara, Mercur Craiova și Satu Mare Shopping Plaza), astfel că scăderea a fost de 87%.

În cea de-a doua jumătate a anului este anunțată livrarea unor spații noi de retail cu o suprafață cumulată de aproximativ 60.000 mp (Râmnicu Vâlcea Mall, extinderile proiectelor Galați Shopping City și AFI Palace Cotroceni, precum și cea de-a doua fază a proiectului Prima Shops din Oradea),

Astfel, nivelul total al livrărilor de spații comerciale în 2017 se va situa la aproximativ 70.000 de metri pătrați. Spre comparație, anul trecut, în țara noastră au fost livrate spații noi de retail modern cu o suprafață de 237.000 mp.

Stocul spațiilor de retail modern va depăși până la finalul anului 2017 nivelul de 3,4 milioane de metri pătrați.

Sectorul industrial și logistic

Livrările de spații industriale din prima jumătate a anului s-au redus cu 64%, până la 80.000 mp, față de un nivel de 175.000 mp în S1 2016. Ponderea Bucureștiului în totalul livrărilor a rămas constantă, la circa 60%.

Spre deosebire de sectorul de retail, piața de industrial va recupera în cea de-a doua jumătate a anului, când sunt programate spre livrare spații noi cu o suprafață cumulată de aproximativ 400.000 de metri pătrați în toate zonele țării.

Astfel, cu livrări de aproximativ 480.000 de metri pătrați, 2017 se anunță a fi cel mai bun an pentru sectorul industrial în ceea ce priveste oferta de spații noi.

 

 

Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iul-aug 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus