BERGERAT

A fost promulgata legea pentru evaluarea impactului de mediu al proiectelor

Președintele Klaus Iohannis a promulgat ieri legea privind impactul anumitor proiecte publice și private asupra mediului. În esență, noua lege se referă la transpunerea directivelor europene în legislația națională.

Directiva europeană a cerut luarea în considerare a efectelor asupra mediului cât mai devreme posibil în toate procesele de planificare tehnică și de luare a deciziilor.

În plus, a introdus obligativitatea acordării aprobării de dezvoltare pentru proiectele publice și private numai după ce s-a efectuat o evaluare a posibilelor efecte semnificative ale acestor proiecte asupra mediului.

Prin negocieri la nivelul UE s-a stabilit că sunt necesare modificări și completări pentru includerea unor aspecte mai ample privind utilizarea eficientă și durabilă a resurselor.

De asemenea, au fost considerate necesare măsuri de precauție în cazul anumitor proiecte care, ca urmare a vulnerabilității lor față de accidente majore și/sau dezastre naturale, pot avea efecte negative semnificative asupra mediului.

Raportul privind impactul asupra mediului care se depune de titularul proiectului la autoritatea competentă pentru protecția mediului trebuie să includă o descriere a unor alternative corespunzătoare, examinate de inițiatorul proiectului relevante pentru proiectul respectiv, inclusiv o sinteza adecvată a evoluției probabile a stării actuale a mediului în cazul în care proiectul nu este implementat, pentru a ameliora calitatea procedurii de evaluarea a impactului asupra mediului și pentru a permite integrarea considerentelor de mediu într-o etapă timpurie a elaborării proiectului.

 

 

Citiți și:

Ample obiective de investitii in pregatire in estul tarii

Un nou proiect rezidential in zona Pantelimon

A fost autorizat un bloc cu 10 niveluri la malul marii

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus
Translate »