Oferte locuri de munca top
ARENA Constructiilor

Achizitii publice de valori mici, in afara SEAP-ului

O propunere legislativă prin care se definește pragul valoric sub care o autoritate poate achiziţiona direct produse, servicii sau lucrări pe baza de document justificativ fără utilizarea sistemului electronic de achiziții directe și se renunţă la criteriul preţului cel mai scăzut a fost adoptată tacit de Senat la începutul acestei săptămâni. Senatul este prima Cameră Sesizată, propunerea urmând să fie suspusă și votului Camerei Deputaților.

Această propunere a fost iniţiată de un grup de parlamentari PSD, UDMR şi ALDE și vizează modificare și completarea Legii nr.98/2016 privind achizițiile publice și completarea Legii nr.99/2016 privind achizițiile sectoriale.

Inițiatorii susțin că urmăresc instituirea unor măsuri pentru preîntâmpinarea sau limitarea unor blocaje care ar putea apărea în procesul de organizare și desfășurare a procedurilor de achiziție publică.

Măsurile propuse constau în definirea unui prag pentru achizițiile directe în afara SEAP, renunțarea la criteriul ”prețul cel mai scăzut” și eliminarea prevederii ca prin normele metodologice să se stabilească obligativitatea cataloagelor electronice.

Potrivit proiectului de lege, „autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică decât 132.519 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 441.730 lei. În cazul în care valoarea estimată a achiziţiei este mai mică de 10.000 lei, fără TVA, autoritatea contractantă are dreptul de achiziţiona produsele, serviciile sau lucrările pe bază de document justificativ, fără utilizarea sistemului electronic de achiziţii publice”.

Membrii Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piața de capital și ai Comisiei economice, industrii și servicii din Senat au respins propunerea legislativă.

Consiliul Legislativ și Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări au avizat favorabil propunerea legisltivă.

Guvernul a transmis că nu susține adoptarea inițiativei legislative în forma prezentată.

Totuși, propunerea a fost adoptată tacit, în condițiile art 75, alin 2 din Constituția României

 

Descărcați aici propunerea legislativă:

 

 

 

 

 

Citiți și:

Proiectarea unei parcari subterane

Amplu proiect de infiintare a unui parc industrial, pe sute de hectare

Oferte reevaluate pentru modernizarea unui drum judetean

 

 

 

 Cititi revista ARENA Constructiilor nr 2/ aprilie 2018cop-1-mare

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 1/martie 2018

ac1-mare

 

Sus
Translate »