Oferte locuri de munca top

Achizitii publice dupa norma interna a PMB

Norma internă după care societățile Primăriei Municipiului București vor face achizițiile publice a fost aprobată după discuții intense în ședința Consiliului General al Bucureștiului. Unii dintre consilieri au contestat norma, dar primarul Gabriela Firea a susținut-o vehement.

„Dacă această hotărâre este adoptată o vom ataca din instanță”

Consiliera Roxana Sanda Wring se pare că nu a fost de acord cu argumentația doamnei Firea și a declarat: “Dacă această hotărâre este adoptată o vom ataca în instanță. Trei motive care îmi vin acum în minte sunt clare și avocații pe care i-am consultat le consideră valabile. Unul, pentru că se încalcă principiile constituționale ale economiei de piață. Este vorba de piața liberă, acest mod de a acorda direct contracte va defavoriza operatorii cu capital privat. În al doilea rând se încalcă legea achizițiilor publice și în al treilea rând pot să spun că în acest moment avem o primărie paralelă finanțată din bugetul public, dar nu avem nici un fel de transparență.”

Răspunzând doamnei Wring, directorul general al Direcției Generale Dezvoltare și Investiții din PMB, Raluca Bărgăunaș a spus: “În Legea achizițiilor publice există articolul 31 care face excepția. Aceste societăți ale Primăriei sunt exceptate de la legea achizițiilor publice în baza unui document și a unei solicitări făcute către ANAP, în care am solicitat punct de vedere. Ni s-a transmis clar că trebuie să facem o normă internă, fiind exceptați, exact cum am spus.”

Gabriela Firea: Este posibil să nu înțelegeți exact acest fenomen economic”

Afirmația făcută de consiliera Ana Maria Ciceală că această normă este ilegală a iritat-o pe Gabriela Firea, primarul general al Municipiului București:

“Este regretabil că după un an și aproape jumătate de mandat mai sunt, puțini cei drept, consilieri generali, care nu cunosc legislația. Am transmis atât public, cât și dumneavoastră în toate ședințele, chiar la momentul în care am solicitat Consiliului General acordul de principiu, pentru înființarea companiilor municipale, care este legislația europeană și națională pe baza căreia s-au înființat aceste companii, care este relația cu reprezentanții Consiliului Concurenței, exact care va fi procedura și de achiziție și care vor fi și licitațiile, cadrul transparent și sută la sută legal în care își vor desfășura activitatea aceste companii.

Faptul că dumneavoastră continuați să ne faceți procese de intenție si să ne jigniți nu ne întărește decât convingerea că facem un lucru bun.

Nu doriți să înțelegeți diferența enormă între activitatea unei companii și activitatea unei regii sau administrații.(…)

În cazul acestor companii municipale toată activitatea este transparentă, inclusiv publicarea contractelor, care se vor încheia, inclusiv execuția bugetară, inclusiv lansarea licitațiilor pentru achiziții, pentru că este o știre falsă ceea ce citiți din nefericire pe anumite site-uri care relevă faptul că societățile primăriei vor eluda legea achizițiilor (n.r. https://www.arenaconstruct.ro/societatile-primariilor-pot-eluda-legile-achizitiilor-publice-agreeaza-guvernul/).

Oameni buni eu am doi copii mici acasă, doamna Ciceală, dumneavoastră credeți că eu vin în fața dumneavoastră să fac ilegalități și, mai mult, vă îndemn și pe dumneavoastră să faceți acest lucru.

Nu vă gandiți totuși că este momentul să vă opriți în a ne denigra și a spune minciuni peste minciuni și a transmite populației altceva decât dorim să facem și anume o mai bună folosire a banului public, economii la bugetul primăriei capitalei și servicii de bună calitate, pentru cetățenii din București?

Vă cred, fiind o noutate este posibil să nu înțelegeți exact acest fenomen economic, dar el este răspândit în întreaga Europă și repet, dacă în primele luni era de înțeles, pentru că erați aproape toți noi, inclusiv eu și aveam mult de citit și de învățat împreună și era scuzabil, după atâta amar de vreme nu cred că mai este cazul să spuneți că nu ați știut.”

***

Se accentuează controlul politic direct al alocării lucrărilor finanțate din bani publici

Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții ARACO a atacat această temă într-o conferință de presă din primăvara acestui an atrăgând atenția asupra riscului ca antreprenorii privați din România să fie eliminați de la o serie de licitații organizate de PMB, alte municipalități locale sau CNAIR (pentru lucrările în regie proprie).

Riscul major identificat de ARACO implică și o accentuare consolidată a controlului politic direct al alocării lucrărilor finanțate din bani publici cu afectare directă a competiției normale din sectorul de construcții.

Laurențiu Plosceanu, președintele ARACO, ne-a declarat: “Am făcut demersuri și pe lângă Consiliul Concurenței pe acest subiect și am primit clarificări în sensul că Legislația achizițiilor publice va trebui să fie respectată în integralitatea sa.

Avem serioase dubii asupra capabilităților reale ale acestor nou înființate companii în ceea ce priveste șansele reale de a presta serviciile licitate atât timp cât acestea nu au capabilitățile tehnice sau umane necesare disponibile. Ca să nu mai vorbim de palmaresul inexistent !

Dacă aceste tendințe se vor continua vom fi obligați, după caz, să acționăm în instanțele relevante locale sau la nivelul comisarilor europeni relevanți.”

 

 

cop1

 

 

Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia septembrie (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

 

Sus