BERGERAT

Achizitii publice: o singura entitate va face controlul ex-ante

Indiferent de sursa de finanțare a contractelor de achiziție publică/sectorială, o singură entitate urmează să fie stabilită pentru efectuarea controlului ex-ante.

Controlul ex-ante asupra procesului de atribuire a contractelor de achiziție publică/sectorială, precum și de concesiuni va fi unificat, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență. În acest mod, Agenția Națională de Achiziții Publice va deveni unica instituție responsabilă de acest control.

Modificarea vine în urma unei probleme sesizate de Comisia Europeană, în contextul în care la sfârșitul anului trecut s-a stabilit prin lege ca realizarea controlului ex ante pentru contractele finanțate din fonduri europene să fie performată de către autoritățile de management.

Comisia a atras atenția statului român asupra faptului că modificările aduse sistemului ex ante din România prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 sunt împotriva recomandărilor specifice de țară, în sensul că trebuie să existe o singură instituție, respectiv Agenția Națională pentru Achiziții Publice, responsabilă cu controlul ex ante în România, indiferent de sursa de finanțare a contractelor de achiziție publică/sectorială.

Conform documentului, această prevedere trebuie să intre în vigoare cât de repede cu putință, întrucât absorbția fondurilor structurale conform Acordului de parteneriat, în valoare de aproximativ 43 de miliarde euro, reprezintă un interes public prioritar. Dacă această reglementare nu va fi făcută și dacă prevederile

Acordului de parteneriat nu vor fi îndeplinite, finanțările acordate pentru 2014-2020 vor avea de suferit, concluzionează inițiatorii proiectului de OUG.

 

 

 

Citiți și:

Un proiect cu noua blocuri de maxim 10 etaje va demara la inceputul verii

Un dezvoltator israelian vrea sa demareze peste o luna construirea a 150 apartamente

O noua data pentru depunerea ofertelor intr-un contract rutier de 27 mil euro

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.1/ martie 2019

Sus
Translate »