Oferte locuri de munca top

Achizitii sectoriale: nou amendament, votat de Senat

În cadrul procesului de legiferare a OUG nr.54/2022 privind achiziţiile sectoriale, senatorii au votat completarea acestei ordonanțe cu un nou amendament.

Proiectul de lege a fost adoptat ieri de către Senat cu 74 voturi pentru și 20 voturi împotrivă.

Astfel va fi stabilită modalitatea de atribuire a unor noi tipuri de proiecte de producție de energie cu emisii reduse de carbon.

Mai exact, amendamentul prevede ca, în cazul proiectelor de producţie a energiei electrice şi termice cu emisii reduse de carbon, bazate pe tehnologii nucleare, atribuirea contractelor sectoriale să fie realizată prin procedura de negociere, fără o invitaţie prealabilă la o procedură concurenţială de ofertare, indiferent de stadiul fizic al obiectivului de investiţii.

Cine va castiga contractul de circa 18 mil euro pentru constructii ingineresti

Energia nucleară reprezintă o alternativă durabilă de dezvoltare a sectorului energetic, având în vedere resursele limitate de materii prime energetice, precum şi nevoia obţinerii de energie electrică a cărei generare nu produce emisii de gaze cu efect de seră, explică comisia Senatului care a inițiat amendamentul.
Având în vedere faptul că investiţiile în energie contribuie la atingerea obiectivelor strategice privind siguranţa energetică, cu atât mai mult în noul context geopolitic se impune reconsiderarea rolului energiei nucleare, asigurând în acelaşi timp securitatea energetică la un preţ suportabil la consumatorii finali, precum şi creşterea gradului de independenţă energetică a ţării.
Amintim faptul că prin OUG nr.54/2022 a fost reglementată instituirea unei excepţii, conform căreia entitatea contractantă are dreptul de a aplica procedura de negociere fără invitaţie prealabilă la o procedură concurenţială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, având ca obiect execuţia restului rămas de executat pentru realizarea şi dezvoltarea capacităţilor de producere a energiei electrice în situaţia în care acesta reprezintă mai puţin de 40% din stadiul fizic aferent obiectivului de investiţii.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/ mai 2022

Sus