Oferte locuri de munca top

Aerul condiţionat la birou costă între 0,7 și 1,2 euro/mp/lună

2008-07-11_Air_conditioners_at_UNC-CHÎn lunile de vară, cheltuielile cu asigurarea aerului rece în birourile din România se situează între 0,7 şi 1,2 euro/mp/lună, potrivit unei analize a ESOP Consulting, care ia în calcul cele 750 centre de birouri şi peste 2.000 vile aflate  în portofoliul de proprietăți promovate.

Cele mai mici costuri pe metru pătrat cu aerul condiţionat pe timp de vară o au clădirile verzi, iar cele mai mari vilele vechi.

Răcirea birourilor pentru angajaţi în lunile de caniculă costă în prezent între 120 euro/lună, la un spaţiu de 100 mp, situat într-o vilă, până la 9.000 – 12.000 euro/lună, la un spațiu de birouri de 10.000 mp, situat într-o clădire de birouri de clasă A.

Practic, în acest moment toate spaţiile de birouri au această facilitate, de aer condiţionat pe timp de vară, spre deosebire de anii 1990, când aerul condiţionat era un lux pentru chiriaşii de birouri. Dar simpla prezență a acestei facilitați nu mai este satisfăcătoare: în prezent important este confortul oferit de soluția de climatizare dintr-un spațiu de birouri și desigur costul de funcționare al acesteia” declară Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

Tipuri de sisteme de aer condiţionat folosite la răcirea aerului în spaţiile de birouri

–          În clădirile clasă A și B+– sisteme centralizate cu 4 țevi

–          În clădirile clasă B, C și în unele vile noi / renovate recent – sisteme centralizate cu 2 țevi

–          În vile și în unele clădiri de clasă C – sisteme split  (cu unităţi exterioare pe pereţi)

Confortul oferit de o soluție de climatizare este un aspect important și evaluat în primul rând din punct de vedere al libertății utilizatorului.

Primele sisteme centralizate de climatizare ofereau în anii 1990-2000 aer cald sau rece doar alternativ (aer cald în sezonul rece, respectiv aer rece în sezonul cald), așa numitul sistem de climatizare cu două țevi (2 pipes system). Astăzi însă, acest sistem este considerat mai puțin performant, fiind întâlnit doar în clșdirile clasă B si C. Și asta pentru că el limitează utilizatorul în exploatare, mai exact, nu permite angajaților ce au temperaturi diferite de confort (ca de exemplu cei provenind din țări diferite, numeroși  în rândul multinaționalelor), să aibă atât opțiunea răcirii, cât și a încălzirii într-un anumit moment. Disconfortul angajaților este mai ridicat în timpul anotimpurile de trecere (primăvara și toamnă), când vremea este mai fluctuantă, iar trecerea de la cald la rece sau viceversa, se realizează la un moment ales de proprietarul clădirii.

Generația de sisteme de climatizare ce a urmat, respectiv cele cu patru țevi (4 pipes system), prezente în special în clădiri de clasă A (și uneori și B+ ), aduce un semnificativ plus de valoare companiilor chiriașe. Acest lucru se datorează faptului că sistemul ”4 pipes” oferă utilizatorilor libertatea de a utiliza simultan aer cald și aer rece într-o clădire. Într-o astfel de clădire, angajații din birourile situate pe fațada nordică a clădirii pot utiliza funcția de încălzire a spațiului (într-un anotimp de trecere de exemplu), în timp ce personalul din proximitatea fațadei sudice poate folosi, în același moment, funcția de încălzire. Cu o astfel de libertate sporită, percepțiile subiective asupra temperaturii de confort sunt mult mai ușor de soluționat.

 

Clădirile noi de birouri de clasă A au sistemele cele mai performante de pe piaţă

Noile tehnologii în materie de răcire a aerului din spaţiile de birouri prevăd atât un consum redus de energie, cât şi sporirea confortului în spațiul de lucru. Aceasta sporire presupune si faptul ca circulaţia aerului rece sa se face în mod cât mai natural, să nu afecteze sănătatea angajaţilor. Altfel spus, niciunui angajat să „nu-i bată aerul condiţionat în cap”, ci această să fie disipat cât mai bine şi temperatura să fie reglată pe cât posibil de fiecare chiriaş în parte.

 

Temperaturile recomandate pe timp de vară la birou

În unele contracte de închiriere este prevăzută inclusiv temperatura medie pe timp de vară în incinta spaţiilor de lucru, de birouri, dar de multe ori ea este lăsată la atitudinea chiriaşilor.

Temperatura medie la birou este de regulă de 24 grade Celsius, dar există şi excepţii, date de cultura organizaţională a fiecărei companii.

Astfel, la companiile germane se practică şi o temperatură medie de 19 grade Celsius, în timp ce la companiile cu management din rândul ţărilor meditaraneene temperatura medie la birou poate fi şi de 26 grade Celsius.

 

Sus