Oferte locuri de munca top

Agentii imobiliari si dezvoltatorii raporteaza tranzactii supecte de spalare a banilor

Este de notorietate faptul că achiziția de proprietăți imobiliare este un plasament preferat de cei care au mai mulți bani decât pot cheltui. În unele dintre cazuri acești bani provin din activități ilegale.

Anul acesta au intrat în vigorare normele de aplicare a Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor, lege care conformează legislația noastră cu cea europeană.

Potrivit acestei legi, agenții imobiliari și dezvoltatorii sunt ”entități raportoare” care sunt obligate să transmită un raport pentru tranzacții suspecte exclusiv Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor dacă acestea cunosc, suspectează sau au motive rezonabile să suspecteze tranzacții de spălare a banilor. Limita minimă prevăzută de lege este de 10.000 de euro.

Dragoș Vîlceanu, președintele Asociației Brokerilor Imobiliari, spune că în realitate agenții imobiliari nu se întâlnesc în practică cu situații în care să se achite sume în numerar de peste 10.000 de euro, ca plată parțială pentru un apartament sau o altă proprietate imobiliară.

Aceasta pentru că, pe de o parte, plățile în tranzacțiile imobiliare se fac prin bancă potrivit legii pentru sume de peste 10.000 de euro și asta verifică notarul care legalizează tranzacția.

Pe de altă parte, agenții imobiliari nu sunt parte directă în tranzacție, pun numai în contact cumpărătorul cu vânzătorul care semnează contractul între ei și, oficial, agenții nu știu sumele efectiv plătite.

La rândul lor, dezvoltatorii imobiliari se încadrează, potrivit legii spălării banilor, la ”alte entități și persoane fizice care comercializează, în calitate de profesioniști, bunuri sau prestează servicii, în măsura în care efectuează tranzacții în numerar a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro, indiferent dacă tranzacția se execută printr-o singură operațiune sau prin mai multe operațiuni care au o legătură între ele”.

În piața imobiliară există cazuri în care sunt acordate reduceri ale prețurilor de vânzare în cazul plăților în numerar.

Rămâne de văzut câte astfel de situații vor fi raportate de către dezvoltatorii imobiliari Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.

 

 

 

Citiți și:

Reguli noi pentru echiparea locurilor de joaca si agrement din ansamblurile imobiliare

O firma de leasing investeste intr-un ansamblu rezidential

Investitori straini construiesc blocuri de locuinte cu 10 niveluri in provincie

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2020

Sus