Erdbewegung-Osteuropa

Amenda sau inchisoare pentru construirea fara autorizatie?

Trebuie pedepsiți cu închisoarea cei care construiesc fără autorizație de construire sau este suficient să fie amendați?

Aceasta este disputa dintre parlamentarii PSD și președintele Iohannis, după cum reiese dintr-un proiect de lege votat de Parlament, respins la promulgare de Klaus Iohannis și revenit pe ordinea de zi a Senatului unde se afală de patru luni.

Proiectul de lege a fost inițiat de un grup larg de parlamentari PSD în luna mai a anului trecut. Acesta propune abrogarea articolului de lege ce pedepsește cu închisoarea pe cei care execută lucrări de construcții fără autorizație.

Inițiatorii au susținut că prevederile în vigoare legate de sacțiunile cu contravenții au un cuantum menit să descurajeze demararea unor lucrări fără autorizație de construire.

Deși a primit atât un aviz pozitiv, cât și trei avize negative din partea comisiilor de specialitate parlamentare, propunerea a fost votată de plenul Senatului în luna octombrie a anului trecut.

Mai departe, Camera Deputaților a adoptat propunerea legislativă în luna decembrie. Președintele Klaus Iohannis a cerut apoi reexaminarea legii, considerând că este necesară tragerea la răspundere penală pentru construirea fără autorizație pentru protejarea cetățenilor și a mediului înconjurător, răspunderea contravențională fiind considerată insuficientă.

După ce a fost întoarsă la Senat pentru reexaminare, Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului și Comisia pentru administrație publică au avizat negativ propunerea de lege.

De atunci, mai exact din luna iunie a acestui an, inclusiv până în această săptămâna, propunerea este blocată, fiind înscrisă pe ordinea de zi a plenului Senatului, fără a primi însă și o decizie.

 

 

Citiți și:

Blocuri cu circa 100.000 mp scd, in pregatire in Capitala

Un aeroport din tara ar putea fi realizat in Parteneriat Public Privat

Ansamblu imobiliar de lux, in pregatire intr-o cunoscuta statiune

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/oct 2019

Sus
Translate »