Oferte locuri de munca top

Amenzi pentru achizitia produselor de constructii fara documente de calitate

ConcreteblocksNu numai comercializarea produselor de construcții fără documente de calitate va fi pedepsită de lege, dar și achiziţionarea de către executantul lucrărilor de construcţii de produse neînsoţite de documentele care atestă calitatea va reprezenta  contravenție.

Mai mult, neincluderea de către investitor în cartea tehnică a construcţiei a documentelor de calitate a materialelor de constructie utilizate va reprezenta o contravenție.

Acestea sunt măsuri prevăzute într-un nou proiect de lege elaborat de Ministerul Dezvoltării, proiect aflat în dezbatere publică până pe 23 mai.

Noile prevederi legislative îi vizează, în principal, pe producători, pe factorii care concură la concepţia, proiectarea, avizarea, execuţia, recepţia, utilizarea şi postutilizarea construcţiilor în care se înglobează produsele pentru construcţii, precum şi autorităţile de supraveghere a pieţei produselor pentru construcţii.

 

Comercializarea  produselor pentru construcţii realizate în conformitate cu specificaţii tehnice armonizate

 

Produsul pentru construcţii realizat în conformitate cu un standard european armonizat se comercializează însoţit de declaraţia de performanţă emisă de producător pe baza certificatului  de constanţă a performanţei, certificatului de conformitate a controlului producţiei în fabrică sau pe baza raportului de încercări, după caz.

Certificatul de constanţă a performanţei, certificatul de conformitate a controlului producţiei  în  fabrică şi raportul de încercări sunt elaborate de către un organism de evaluare şi verificare a  constanţei performanţei produselor pentru construcţii, prin încadrarea acestora în unul din sistemele de evaluare şi verificare a constanţei performanţei.

Produsul pentru construcţii realizat în conformitate cu un document european de evaluare se comercializează însoţit de declaraţia de performanţă întocmită de producător pe baza unei evaluări tehnice europene.

Evaluarea tehnică europeană se elaborează de către un organism de evaluare tehnică europeană în baza unui document european de evaluare.

Declaraţia de performanţă întocmită de producător pentru produsele pentru construcţii cu rol în satisfacerea cerinţei fundamentale de securitate la incendiu va fi însoţită de avizul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Declaraţia de performanţă întocmită de producător pentru produsele pentru construcţii în contact cu apa potabilă va fi însoţită de avizul sanitar emis de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Declaraţia de performanţă întocmită de producător pentru produsele pentru construcţii care conţin substanţe periculoase va fi însoţită de fişe de securitate întocmite de producător pentru substanţele periculoase conţinute în respectivele produse.

Pentru produsele pentru construcţii pentru care producătorul a întocmit o declaraţie de performanţă cu o specificaţie tehnică armonizată se aplică marcajul CE.

 

Comercializarea produselor pentru construcţii realizate în conformitate cu specificaţii tehnice nearmonizate

Produsul pentru construcţii realizat în conformitate cu un standard european nearmonizat se comercializează însoţit de declaraţia de conformitate întocmită de producător pe baza certificatului de conformitate cu standardul aplicabil.

Certificatul  de conformitate este elaborat de către un organism de evaluare a conformităţii produselor pentru construcţii.

Încercările sau testele necesare elaborării certificatului de conformitate se efectuează în laboratoare acreditate de un organism de acreditare semnatar al European Accreditation Multilateral Agreement, EA – MLA.

Organismele de evaluare a conformităţii produselor pentru construcţii sunt abilitate de autoritatea competentă şi nominalizate pe pagina de internet a MDRAP.

Declaraţia de conformitate întocmită de producător pentru produsele pentru construcţii cu rol în satisfacerea cerinţei fundamentale de securitate la incendiu va fi însoţită de avizul Inspectoratului  General  pentru  Situaţii  de Urgenţă.

Declaraţia de conformitate întocmită de producător pentru produsele pentru construcţii în contact cu apa potabilă va fi însoţită de avizul sanitar emis de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Declaraţia de  conformitate  întocmită  de  producător  pentru produsele pentru construcţii care conţin substanţe periculoase va fi însoţită de  fişe de securitate întocmite de producător pentru substanţele periculoase conţinute în respectivele produsele.

Pentru produsele pentru construcţii pentru care producătorul a întocmit o declaraţie de conformitate cu o specificaţie tehnică nearmonizată nu se aplică marcajul CE.

 

Comercializarea produselor pentru construcţii realizate în conformitate cu un agrement tehnic în construcţii

Produsul pentru construcţii pentru care nu există specificaţii tehnice armonizate sau specificaţii tehnice nearmonizate se comercializează însoţit de declaraţia de conformitate întocmită de producător pe baza unui agrement tehnic în construcţii.

Agrementul tehnic în construcţii este elaborat de către un organism elaborator de agremente tehnice, abilitat de MDRAP.

Agrementul tehnic în construcţii este însoţit de avizul tehnic în valabilitate emis de către Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcţii.

Încercările sau testele necesare elaborării agrementului tehnic în construcţii se efectuează în laboratoare acreditate de un organism de acreditare semnatar al EA-MLA.

Declaraţia de conformitate se elaborează în conformitate cu prevederile standardului SR EN  ISO/CEI 17050-1:2010.

Declaraţia de conformitate întocmită de producător pentru produsele pentru construcţii cu rol în satisfacerea cerinţei fundamentale de securitate la incendiu va fi însoţită de avizul Inspectoratului  General pentru Situaţii de Urgenţă.

Declaraţia de conformitate întocmită de producător pentru produsele pentru construcţii în contact cu apa potabilă va fi însoţită de avizul sanitar emis de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Declaraţia de conformitate întocmită de producător pentru produsele pentru construcţii care conţin substanţe periculoase cuprinse în lista din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006, cu modificările şi completările ulterioare, va fi însoţită de  fişe de securitate întocmite de producător pentru substanţele periculoase conţinute în respectivele produse.

Pentru produsele pentru construcţii pentru care producătorul a întocmit o declaraţie de conformitate cu un agrement tehnic în construcţii nu se aplică marcajul CE.

 

Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcţii

Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcţii, denumit în continuare CTPC, este constituit şi funcţionează ca entitate fără personalitate juridică pe lângă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Structura CTPC cuprinde un preşedinte şi nouă membri – reprezentanti ai Ministerului Dezvoltării, Ministerul Mediului, ISC, Ministerul Economiei, Ministerul Sănătății, ANPC, ASRO, ISGU. Preşedintele CTPC este, de regulă, secretarul de stat sau secretarul general coordonator al domeniului construcţii din cadrul MDRAP;

Secretariatul CTPC se preia din componenţa Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare  în  Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială  Durabilă URBAN-INCERC, ca un compartiment distinct în cadrul Direcţiei Generale Dezvoltare Regională şi Infrastructură din structura organizatorică a MDRAP.

Coordonatorul secretariatului CTPC este membru al CTPC şi asigură secretariatul Consiliului Tehnic Permanent pentru Construcţii.

CTPC asigură desfăşurarea activităţii privind agrementul tehnic în construcţii prin comisii tehnice  de specialitate pentru avizarea agrementelor tehnice în construcţi, a prelungirii   valabilităţii, extinderii sau modificării agrementelor tehnice în construcţii sau a prelungirii avizelor tehnice.

Agrementul tehnic în construcţii se elaborează de către organisme elaboratoare de agremente tehnice în construcţii.

În cadrul organismelor elaboratoare de agremente  tehnice funcţionează grupele specializate, organizate pe domenii de specialitate.

Grupele  specializate realizează activităţile legate de elaborarea agrementelor tehnice  în construcţii, precum şi de supraveghere a produselor care fac obiectul agrementelor tehnice în construcţii în ceea ce priveşte  menţinerea  calităţii  şi constanţei  caracteristicilor  relevante în  procesul  de fabricaţie şi urmărirea comportării în exploatare a acestora.

Din sumele virate de Inspectoratul de Stat în Constructii – ISC se asigură plata indemnizaţiei de participare la sedinţă a specialiştilor care sunt membri în comisiile tehnice de specialitate.

Cheltuielile necesare elaborării agrementelor tehnice în construcţii, avizării interne prin grupele specializate, precum şi supravegherii activităţii se suportă de către factorii interesaţi.

 

Documente ce însoţesc produsul pentru construcţii pe lanţul de distribuţie

Producătorul  sau  reprezentantul  său  autorizat, importatorul  sau distribuitorul  care comercializează  un produs pentru construcţii trebuie să deţină dosarul tehnic care a stat la baza emiterii declaraţiei de performanţă sau de conformitate, după caz, instrucţiunile privind utilizarea şi siguranţa produsului, precum şi următoarele documente în valabilitate:

a) certificatul de constanţă a performanţei, certificatul de conformitate a controlului producţiei în fabrică sau raportul de încercări, după caz;

b) evaluarea tehnică europeană în cazul produselor realizate în conformitate cu un document european de evaluare ;

c) certificatul  de conformitate sau raportul de încercări, după caz, pentru produsele realizate în conformitate cu un standard european nearmonizat;

d) agrementul tehnic în construcţii în cazul produselor pentru care nu există specificaţii tehnice armonizate sau specificaţii tehnice.

Declaraţiile de performanţă şi de conformitate, certificatele de performanţă şi de conformitate, precum şi instrucţiunile şi informaţiile privind utilizarea şi siguranţa produselor pentru construcţii se furnizează de către producatori, redactate în limba română.

Producătorii păstrează documentaţia tehnică şi declaraţia de performanţă pentru o perioadă de 10 ani după ce produsul pentru construcţii a fost introdus pe piaţă.

 

Supravegherea pieţei produselor pentru construcţii 

Supravegherea pieţei produselor pentru construcţii se asigură de către următoarele autorităţi ale administraţiei publice centrale:

* Inspectoratul de Stat în Construcţii – ISC, pentru toate produsele pentru construcţii, cu excepţia celor cu rol în satisfacerea cerinţei fundamentale de securitate la incendiu;

* Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă – IGSU pentru produsele cu rol în satisfacerea cerinţei fundamentale de securitate la incendiu.

Activitatea de supraveghere a pieţei constă în monitorizarea comercializării produselor pentru constructii în vederea înglobării acestora în construcţii, în scopul verificării conformităţii acestor produse cu prevederile prezentei hotărâri şi stabilirea de măsuri de prevenire sau reducere a riscurilor ce pot fi provocate de produsele pentru construcţii neconforme, atunci când sunt constatate abateri.

În realizarea activităţii prevăzută mai sus, autorităţile procedează la:

– verificarea periodică a produselor pentru construcţii şi a documentelor însoţitoare, precum şi în etapele de execuţie şi recepţie a construcţiilor;

– organizarea de  controale planificate, tematice, inopinate, punctuale sau ca urmare a unei sesizări/reclamaţii, atunci când se pune la îndoială prezumţia de conformitate a produsului pentru construcţii cu cerinţele privind adecvarea la utilizarea preconizată a acestuia;

– prelevarea de mostre care se trimit în scopul testării în laboratoare acreditate, altele decât laboratoarele implicate în evaluarea conformităţii produsului pentru construcţii respectiv;

– solicitarea documentelor prevăzute in  prezenta hotărâre;

– aplicarea  de  sancţiuni pentru abaterile constatate;

– stabilirea măsurilor de reducere a riscurilor ce pot fi provocate de produsele pentru construcţii neconforme din prezenta hotărâre.

 

Contravenţii şi sancţiuni

Constituie contravenţie la prevederile prezentei hotărâri următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii, să constituie infracţiuni:

a)încălcarea prevederilor cu privire la condiţiile de comercializare a produselor pentru construcţii;

b) nerespectarea de către produs a performanţei/performanţelor declarate;

c) neefectuarea sau efectuarea incorectă de către producător a procedurilor aplicabile, conform legii, pentru emiterea declaraţiei de performanţă sau conformitate a produsului pentru construcţii;

d) neprezentarea de către producător a documentaţiei tehnice ce constituie bază  pentru declaraţia de  performanţă sau conformitate;

e) achiziţionarea de către executantul lucrărilor de construcţii de produse pentru construcţii neînsoţite de documentele prevăzute in prezenta hotarare;

f) obstrucţionarea monitorizării de către autorităţile de supraveghere a pieţei a produselor  pentru construcţii puse la dispoziţie pe piaţă sau achiziţionate de către executanţi de lucrări de construcţii şi refuzarea prezentării documentelor şi a actelor solicitate de către persoanele cu atribuţii de control din cadrul autorităţii de supraveghere a pieţei;

g) depozitarea, manipularea inadecvată a produselor pentru construcţii, precum şi punerea la dispoziţie pe piaţă de produse pentru construcţii cu perioade de garanţie expirată;

h)  comercializarea de produse pentru construcţii neînsoţite, conform legii, de informaţiile necesare asigurării trasabilităţii;

i)  neîndeplinirea de către operatorii economici de pe lanţul de distribuţie a produselor pentru construcţii, la termenele stabilite, a măsurilor dispuse de autoritatea de supraveghere a pieţei;

j)  obstrucţionarea sau refuzul furnizării documentelor prevăzute de prezenta lege, precum şi a instrucţiunilor şi informaţiilor privind utilizarea şi siguranţa produselor redactate în alte limbi decât limba română;

k)  neincluderea de către investitor în cartea tehnică a construcţiei a documentelor prevăzute in prezenta lege .

Contravenţiile se sancţionează cu amendă după cum urmează:

a)   de la 35.000 lei la 50.000 lei – cele prevăzute la lit. a), b) c) şi d);

b)   de la 25.000 lei la 35.000 lei – cele prevăzute la lit. e), f) şi g);

c)   de la 10.000 lei la 25.000 lei – cele prevăzute la lit. h) şi i);

d)   de la  5.000 lei la 10.000 lei – cele prevăzute la lit. j) şi k).

Cuantumul amenzilor se actualizează prin Hotărâre a Guvernului.

Concomitent cu sancţionarea cu amendă a contravenţiilor, autorităţile de supraveghere a pieţei pot dispune măsuri de prevenire sau reducere a riscurilor ce pot fi provocate de produsele pentru construcţii neconforme, după cum urmează:

a) retragerea de pe piaţă sau interzicerea utilizării produsului sau impunerea de către autoritatea de supraveghere a pieţei de măsuri privind utilizarea/repunerea la dispoziţie pe piaţă a produsului, pentru contravenţiile prevăzute art. 31 alin. (1) lit. a), b), c) şi d);

b) interzicerea utilizării produsului până la o dată stabilită de către autoritatea de supraveghere a pieţei împreună cu operatorul economic responsabil pentru comercializarea

produsului, pentru eliminarea neconformităţii produselor, pentru contravenţiile prevăzute la art. 31 alin. (1) lit. e), f) şi g);

c) interzicerea comercializării produsului până la o dată stabilită, de către autoritatea de supraveghere a pieţei împreună cu operatorul economic responsabil pentru comercializarea produsului, pentru eliminarea neconformităţii, pentru contravenţiile prevăzute la art. 31 alin. (1) lit. i) şi j).

 

Dispoziţii tranzitorii şi finale

Prezenta hotărâre intră în vigoare la 120 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri,  activitatea de agrement tehnic în construcţii a CTPC şi personalul de specialitate al compartimentului Secretariat tehnic al CTPC se preiau din componenţa Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în  Construcţii,  Urbanism şi Dezvoltare Teritorială  Durabilă URBAN-INCERC, în cadrul Direcţiei Generale Dezvoltare Regională şi Infrastructură din structura organizatorică a MDRAP.

Odată cu preluarea activităţii de agrement tehnic în construcţii şi a personalului Secretariatului tehnic al CTPC se preia şi arhiva cu agremente tehnice în construcţii.

Contractele de elaborare a agrementelor tehnice în construcţii încheiate până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri şi avizarea acestora de către CTPC, se vor finaliza conform legislaţiei în vigoare la data încheierii acestora.

 

Descarca aici proiect HG privind comercializarea produselor de constructii

 

 

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor nr 3/mai 2016
Articole disponibile fara abonament – paginile 21-22, 23-24, 25, 29, 30- 33, 34-35, 40-41,43-44.

Un comentariu;

  1. ion said:

    Este o alta mare tampenie numai pt. a mai scoate bani din buzunarul clientului. Asa cum RTE, RQ, Verificator proiecte pe structura, pe instalatie,pe termice etc, etc, etc. sunt niste masuri tampite numai si numai pt a creste costurile ce se resfrand asupra beneficiarului . Calitatea constructiilor trebuie supravegheata de Inspectia in constructii care din pacate este subordonata politic si raspunde la comenzi politice iar sefii numiti politic sunt incompetenti profesional. Materialele sa le verifice guvernul la distribuitori pt. ca eu le cumpar de la firme autorizate sa functioneze. Pana la urma sa demonstrat ca la majoritatea lucrarilor publice controlate politic calitatea este f. proasta cu toate legile existente pt. ca multi bani se duc in buzunarele factorilor de decizie. Si unde este coruptie nu este calitate.

Sus