Oferte locuri de munca top

Analiza BNR: Riscul de aparitie a unei crize bancare

Incertitudinea acestei perioade se extinde inclusiv asupra sectorului bancar. Situația actuală și posibilitatea de a intra într-o criză au fost estimate în cadrul unei analize a  Băncii Naționale Române.

Nivelul estimat pentru anul 2021 al probabilității de criză bancară variază între 5,2% și 12,2% datorită ameliorării cadrului macroeconomic, anticipându-se un proces lent de revenire la situația de dinainte de anul 2020. Spre comparație, în anul 2020 estimările au variat între 7,8% și 14,8%, iar în anul 2019 probabilitatea de criză bancară în România a fost situată între 2% și 7,1%, în ușoară creștere față de 2018.

Astfel, riscul de apariție a unei crize bancare crește dacă în sistemul bancar vor fi produse două schimbări simultane: insuficiența capitalului pentru susținerea

și creșterea activelor purtătoare de risc (cu precădere, credite acordate sectorului

privat), precum și un cadru macroeconomic de o severitate ridicată. Cu toate acestea, o criză nu este neapărat cel mai probabil rezultat, un factor important fiind capitalul băncilor.

În contextul actual este rezonabil de așteptat ca rezultatele financiare obținute de instituțiile de credit să fie afectate de pierderi mai mari aferente riscului de credit. Concomitent, în urma reducerii volumului de credite noi acordate, profitul operațional al instituțiilor de credit ar putea fi afectat. Dacă aceste două evenimente se vor întâmpla în același timp, probabilitatea unei crize bancare va crește.

Totodată, probabilitatea crește și în cazul în care nivelul corelației între rezultatele financiare ale băncilor este presupus ridicat (75%), corespunzător unui scenariu în care instituțiile de credit sunt afectate în mod sistematic de factorii de risc.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus