Oferte locuri de munca top

ANAP si CNSC vor fi restructurate

În proiectul de Ordonanță de Urgență prin care Guvernul vrea să modifice cele patru legi ale achizițiilor publice sunt incluse modificări care vizează Agenţia Naţională a Achiziţiilor Publice (ANAP) şi, de asemenea, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

Premierul Viorica Dăncilă a declarat ieri la începutul ședinței de Guvern: „ Vom încerca să eliminăm soluţionarea constestaţiilor într-un timp atât de lung, de multe ori ajunge şi la doi ani, vom încerca să reducem numărul de contestaţii, dar în acelaşi timp vom vrea să restructurăm Agenţia Naţională a Achiziţiilor Publice şi, de asemenea, să restructurăm Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.”

Mai mult Viorica Dăncilă a spus că în trimestrul II al acestui an Guvernul se va concentra pe investiții și că de de aceea “vom încerca să construim cadrul legal pentru facilitarea investițiilor în România”.

Ministerul Finanțelor Publice a lansat săptămâna aceasta în dezbatere publică proiectul de modificare a legilor achizițiilor publice, ”o lege așteptată, cu modificări benefice, care să ridice barierele în calea investiţiilor în România” după cum a subliniat Viorica Dăncilă. Premierul a mai spus: „ Am avut numeroase discuţii cu autorităţile locale, cu autorităţile centrale, cu investitorii şi am identificat principalele bariere, pe care, prin intermediul acestor legi, încercăm să le eliminăm”.

Una dintre modificările ce vor fi aduse de noua legislație exclude ANAP de la constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor, acestea urmând să fie realizate numai de către persoane împuternicite în acest scop de Curtea de Conturi a României.

De asemenea, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a noii ordonanțe de urgență Agenția Națională pentru Achiziții Publice va preda către Agenția pentru Agenda Digitală infrastructura aferentă Sistemului Electronic de Achiziții Publice.

Legislația privind contestarea și soluționare contestațiilor va suporta nu mai puțin de 43 de modificări (vedeti proiect de Ordonanta atasat).

Dintre acestea amintim abrogarea articolelor privind notificarea prealabilă.

De asemenea, contestațiille vor fi soluționate de un complet de trei membri ai Consiliului, dintre care cel puțin unul este licențiat în drept, cu o vechime de cel puțin nouă ani în domeniul juridic. Completul va fi prezidat de unul dintre membrii săi, desemnat cu aplicarea principiului rotației. Aceasta spre deosebire de prevederea actuală care preciza că în cadrul fiecărui complet, cel puţin preşedintele acestuia sau un membru trebuie să fie licenţiat în drept.

Pentru a se asigura pronunţarea unei soluţii unitare, contestaţiile formulate în cadrul aceleiaşi proceduri de atribuire se vor soluționa în funcție de data deschiderii ofertelor, nu de data limită de depunere a ofertelor cum era până acum.

Contestațiile, procesele și cererile aflate în curs de soluționare în fața Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor sau, după caz, a instanțelor judecătorești la data intrării în vigoare noii ordonanțe de urgență, continuă să se judece în condițiile și cu procedura prevăzute de legea în vigoare la data la care au fost începute.

Procedurile de atribuire în curs de desfășurare la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, rămân supuse legislației în vigoare la data inițierii acestora.

Prin procedură de atribuire în curs de desfășurare se înțelege orice procedură pentru care sa transmis un anunț de participare sau, după caz, un anunț de participare simplificat, până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

 

 

 

 

 

 

Citiți și:

Dezvoltatori israelieni au un proiect rezidential in Sectorul 1

Nou sediu administrativ pentru primaria unui municipiu

In ce stadiu este proiectul de construire a unei Sali Polivalente de circa 56 mil euro

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 2/ aprilie 2018cop-1-mare

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 1/martie 2018

ac1-mare

 

Sus