Oferte locuri de munca top

ANCPI pregateste un proiect pentru culegerea datelor spatiale

Agenţia Naţională de Cadastru și Publicitate Imobiliară pregătește un proiect pentru realizarea de seturi de date spaţiale. Instituţia are în analiză și va supune consultării publice proiectul normelor tehnice întocmite în vederea realizării de seturi de date spaţiale prin conversia planurilor ce conţin informaţiile privind utilităţile publice din format analogic în format digital, în sistem de coordonate Stereografic 1970, respectiv prin măsurători topografice pentru informaţiile ce nu pot fi recuperate prin conversie.

Un alt proiect derulat de ANCPI este cel denumit “Informaţii geografice pentru mediu, schimbări climatice și integrare UE”- LAKI II. Prin acesta sunt urmărite prestări de servicii de producere a unui model digital al terenului prin scanare aeriană, fotografii aeriene și producţia de hărţi noi și ortofoplanuri pentru aproximativ 50 de mii de km pătraţi din 6 judeţe: Bihor, Arad, Hunedoara, Alba, Mureș, Harghita inclusiv zona de inundaţii cu risc ridicat (zona de la graniţa cu Ungaria în Arad și Bihor).

Proiectul urmărește realizarea unui model digital al terenului și un model digital al suprafeţei prin scanare cu sistemul LiDAR pentru zonele cu un risc mare de inundaţii pe o suprafaţă de 10 mii kmp modele ale spaţiului și suprafeţei cu o precizie adecvată pentru 40 de mii kmp din judeţele Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Mureș, Harghita, realizarea ortofotoplanului color cu rezoluţia în teren a pixelului de 20 de cm și precizie corespunzătoare pe un teren de 50 de mii kmp.

De asemenea, în Programul Naţional de Cadastru și Publicitate Funciară 2015 – 2023 sunt prevăzute activităţi de fotogrammetrie privind realizarea de ortofoplanuri în 320 de unităţi administrativ-teritoriale de tip urban în perioada  2017 – 2020. Acestea vor fi realizate la 1:500 în 13 municipii mari respectiv Cluj, Timișoara, Iași, Constanţa, Craiova, Brașov, Galaţi, Ploiești, Oradea, Brăila, Arad, Pitești, Sibiu, la scara 1:1000 în restul de 307 municipii/orașe.

Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale precizează că ANCPI se află în plin proces de actualizare a modalităţilor de prestare a serviciilor și de extindere online a serviciilor ca urmare a informatizării bazei de date și a actualizării aplicaţiilor informatice pe care le gestionează.

De asemenea, se pregătesc schimbări de ordin legislativ în activitatea ANCPI. În perioada următoare ar putea fi modificată Hotărârea Guvernului 521/1997 pentru aprobarea normelor metodologice pentru finanţarea sistemului informaţional specific domeniului imobiliar-edilitar și a băncilor de date urbane. Modificarea este necesară pentru eliminarea dublei eligibilităţi atât prin POR 2014 – 2020, cât și prin Programul Naţional de Cadastru și Carte Funciară.

Având în vedere pericolul dublei finanţări “programul nu va putea fi lansat mai devreme de finalizarea modificării Hotărârii Guvernului nr 521/1997 prin care programul va deveni multianual, prin care se vor stabili cu exactitate lucrările eligibile (corelarea cu prevederile actelor normative sus-menţionate) și până la rectificarea bugetară prin care bugetul programului să fie majorat astfel încât să fie acoperite solicitările primite de la consiliile judeţene.”, potrivit MDRAPFE.

 

 

Revista Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia mai 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus