Oferte locuri de munca top

ARACO cere masuri de sprijinire a constructorilor

Un prim set de măsuri social-economice sunt solicitate Guvernului de către Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții (ARACO) spre a fi promovate în regim de urgență. Scopul acestor măsuri este de a limita pagubele pe care ARACO le-a prognozat pentru sectorul construcțiilor.

Astfel, ARACO solicită:

  1. Plata în regim de urgență a creanțelor la zi către societățile de construcții (inclusiv TVA de rambursat, concedii medicale etc.).
  2. Anularea Instrucțiunii nr.1/2019 a ANAP și revenirea la Instrucțiunea nr.2/2018 a ANAP și aplicarea sa în condițiile derulării contractelor în perioada afectată de epidemie permițând astfel un proces corect de ajustare dinamică a prețurilor.
  3. Promovarea unor măsuri de urgență care să permită suspendarea activității în anumite șantiere fără a se aduce atingere infrastructurii critice.
  4. Clarificarea și fluidizarea procedurii de activare a clauzei de forță majoră.
  5. Promovarea măsurilor de urgență necesare finanțării conservării/pazei șantierelor unde activitatea va fi temporar întreruptă/suspendată.
  6. Extinderea termenelor de execuție pentru contractele aflate în derulare atât la proiectele publice cât și la cele private cu o perioadă cel puțin egală cu cea aferentă pandemiei Covid -19.
  7. Asigurarea resurselor financiare pentru plata șomajului tehnic (75% din salariul net lunar) pentru următoarele 3 – 6 luni aferent personalului care își suspendă temporar activitatea în contextul pandemiei Covid – 19.
  8. Acordarea de credite cu dobândă nulă, garantate de stat, în vederea asigurării lichidității minim necesare activității societăților din sectorul de construcții.
  9. Suspendarea temporară a plății impozitelor pentru următoarele 3 – 6 luni.
  10. Promovarea unor măsuri care să permită eliberarea integrală sau parțială a garanțiilor de bună execuție – GBE, constituite de societățile de construcții.
  11. Promovarea unui mecanism clar de compensare a datoriilor reciproce între agentul economic și stat.
  12. Asigurarea finanțării proiectelor pentru contractele aflate în derulare și confirmarea fermă a susținerii politicilor de investiții publice în România.

Laurențiu Plosceanu, președintele ARACO, a declarat că ”societățile care acționează în sectorul de construcții sunt conștiente de necesitatea protejării forței noastre socio-economice, a menținerii activității acolo unde condițiile o permit și revenirea cât mai curând în activitate acolo unde evoluțiile actuale vor genera suspendări temporare de activitate”.

Oficialii ARACO sunt de părere că pandemia generată de Covid -19 va impacta negativ pe termen scurt și mediu sectorul de construcții din România, având în vedere efectele deja generate sau prevăzute a se manifesta în perioada imediat următoare, astfel:

  1. Societățile se confruntă deja cu probleme generate de necesitatea protejării sănătății și securității în muncă a personalului propriu.
  2. Anxietatea angajaților din sectorul de construcții generată de incertitudinile ancorate în dinamica epidemiei Covid – 19.
  3. Societățile se confruntă cu probleme majore legate de lanțurile de aprovizionare cu materiale și echipamente în șantier.
  4. Au apărut probleme logistice în ceea ce privește transportul forței de muncă.
  5. Există riscuri potențiale ca anumite șantiere să fie suspendate ca urmare a deciziei autorităților centrale /locale sau ca urmare a problemelor generate de imposibilitatea utilizării forței de muncă.
  6. Societățile se confruntă cu probleme în asigurarea lichidităților financiare, acestea urmând a fi escaladate în condiții de impreviziune a dinamicii efectelor generate de epidemia Covid – 19.
  7. Impactul epidemiei va fi sever în sectorul de construcții generând întârzieri majore și întreruperi/suspendări de activități în șantiere.

 

 

 

Citiți și:

Continua proiectele demarate, chiar daca preturile au crescut

Viitor centru de depozitare, pentru un mare retailer

Viitor complex turistic, sub semnul intrebarii din cauza pandemiei de coronavirus

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2020

Sus