Oferte locuri de munca top
ARENA Constructiilor

Arhitect sef, fara studii de specialitate

În multe dintre primăriile din țară, persoanele care îndeplinesc în prezent atribuțiile funcției de arhitect șef nu au studiile necesare, prevăzute de lege. Totuși acestea avizează documentațiile de urbanism, emit avize de oportunitate pentru elaborarea planurilor urbanistice zonale inițiate de investitorii privați, emit certificate de urbanism și autorizații de construire/desființare.

Pentru a permite completarea condițiilor de studii, Legea nr.190/2013 a prevăzut că  menţinerea în funcţie a arhitecţilor-şefi care nu îndeplinesc condiţiile de pregătire profesională  este condiţionată de absolvirea de către aceştia, în termen de 5 ani de la intrarea în vigoare a legii, a programelor de master sau studiilor postuniversitare în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului, a unor cursuri de formare profesională continuă de specialitate organizate de instituţiile publice.

Cei cinci ani pentru completarea studiilor de specialitate nu au fost suficienți, constată acum autoritățile centrale.

Astfel, după data de 13 iulie există riscul ca multe primării, mai ales UAT-uri de rang II și III, unde funcția de arhitect șef este exercitată de persoane care nu îndeplinesc condițiile de studii prevăzute de lege, să rămână fără posibilitatea de a emise acte ce țin arhitectul șef. Situația va genera un blocaj important în implementarea investițiilor private și publice, inclusiv realizate cu fonduri europene, spun autoritățile.

Ca urmare, a fost propusă o Ordonanță de Urgență care proroga cu cinci ani termenul în care persoanele ce ocupă funcția de arhitect șef pot să își completeze studiile de specialitate.

 

 

 

 

 

Citiți și:

Proiecte de extindere si reabilitare cladiri

Cerere mare pentru locuintele dintr-un nou ansamblu rezidential

Proiect de mediu de peste 60 mil euro

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 4/ iunie 2018

2 Comentarii

  1. arh. Corvin TORCICA said:

    De ce trebuiesc mentinuti in functii? Trebuie amendata legea si creata obligatia ca numai cei care au studii de specialitate – arhitectura sau urbanism sa poata ocupa aceste functii, nu niste … functionari care fac cursuri de specialitate. Sunt echivalente aceste cursuri cu studiile universitare? In acest fel se poate reglementa cu adevarat aceasta debandada care exista in eliberarea Certificatelor de urbanism si Autorizatiilor de construire si se poate elimina lipsa de coerenta in aplicarea documentatiilor de urbanism. Sunt multe lucruri care pot fi facute, dar… SE DORESTE?

  2. Riti raul said:

    Inca o dovada de lipsa de profesionalism si ca posturile de arh sef sunt posturi politice

Sus
Translate »