Oferte locuri de munca top

Arhitectii cer masuri pentru santierele inchise

Închiderea șantierelor este ultima dintre soluții care va fi luată de firmele de construcții întrucât încearcă nu numai să păstreze locurile de muncă, dar să și asigure continuitatea activității economice.
De altfel, până acum au fost închise numai câteva șantiere, și anume cele finanțate de Primăria Municipiului București sau de unele primării de sector. Au mai fost închise șantiere ale unor multinaționale (ex extinderea Pirelli) care se mai gândesc și dacă mai sunt sau nu eficiente aceste investiții.
Guvernul nu intenționează să stopeze proiectele de investiții derulate cu fonduri de la bugetul de stat sau din fonduri europene. O astfel de măsură ar afecta economia cel puțin în aceeași măsură precum criza sanitară.
Arh. Alexandru Găvozdea, președintele Ordinului Arhitecților din România, a transmis guvernanților o adresă în care afirmă: ”Suntem cu toții afectați de închiderea șantierelor, fie deja produsă, fie ce va urma.”
Reprezentanții arhitecților consideră că activitatea de construcții constituie un foarte puternic motor de dezvoltare economică în clipa de față, care angrenează un număr mare de lucrători și furnizori de materiale și produse pentru construcții. De cele mai multe ori, este vorba despre un număr mare de persoane care nu sunt rezidente în proximitatea șantierului, astfel aceste persoane se deplasează frecvent cu mijloace de transport în comun (tren, autocare, autobuze, microbuze) sau cu transport de grup asigurat de către firmele angajatoare, chiar la distanțe de câteva județe.
Coordonatorii de lucrări, diriginții de șantier, responsabilii tehnici cu execuția sunt zilnic pe șantiere, uneori pe mai multe șantiere în aceeași zi.
Toate aceste persoane sunt posibili vectori majori de răspândire a virusului și singura măsură efectiv posibilă este limitarea deplasării acestora, ceea ce echivalează cu suspendarea activității pe șantiere.
O suspendare a activității pe șantiere, voluntară sau impusă de măsurile administrației, necesită o serie de măsuri de sprijin economic pentru toate categoriile de participanți din domeniul construirii:
a) arhitecți și ingineri proiectanți, verificatori de proiecte – toți aceștia contribuie prin asistență tehnică de specialitate la derularea în bune condiții a lucrărilor de construire;
b) antreprenori în construcții, diriginți de șantier, furnizori și distribuitori de materiale și produse pentru construcții – sunt cei din linia întâi în execuția lucrărilor de construire;
Toți participanții de mai sus sunt strict necesari pentru a realiza construcții, atât acum cât și după încheierea restricțiilor impuse.
Suspendarea activității pe șantiere aduce, pe lângă măsurile de securizare a accesului, necesar a fi sprijinite de stat în condițiile reducerii activității firmelor de pază, și necesitatea pregnantă de punere în conservare a lucrărilor de construire pe perioada întreruperii execuției.
Pregătirea șantierelor pentru întreruperea activității este un proces care trebuie pregătit judicios și competent, pagubele ce pot urma unui tratament incorect sunt de natură să afecteze grav
investițiile în cauză. În special șantierele care nu se pregătesc voluntar pentru oprirea lucrului sunt expuse riscului ca la instituirea unor restricții drastice să rămână în stadii periculoase.
Alexandru Găvozdea spune ”Se impun, astfel, comunicate ferme și instruirea tuturor operatorilor din domeniu pentru a se pregăti adecvat pentru suspendarea activității.”
Președintele OAR mai spune: ”Trebuie să ne pregătim terenul pentru o reluare a activității cât mai eficientă, care să redinamizeze sectorul construcțiilor, imediat ce se vor ridica restricțiile impuse de
epidemia de COVID-19.”
Din păcate, în situația închiderii în masă a șantierelor este puțin probabil că vor beneficia de bani de la stat: arhitecți și ingineri proiectanți, verificatori de proiecte, antreprenori în construcții, diriginți de șantier, furnizori și distribuitori de materiale și produse pentru construcții.

 

 

 

Citiți și:

Viitoare hale de depozitare, cu peste 10.000 mp sc

Dezvoltatori straini continua santierele in lucru

Teren de 9 ha, langa Capitala, pregatit pentru spatii logistice

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2020

Un comentariu;

Sus