Oferte locuri de munca top

Autorizarea lucrarilor de construire: Puterea s-a razgandit

A ajuns în prag de a fi votat de Parlament un proiect de lege ce prevede modificări în autorizarea lucrărilor de construire. Acest proiect a fost propus, la finele anului trecut, de către un grup de deputați PSD.

Întrucât în prezent s-a amplificat mult procesul birocratic de autorizare a construcțiilor, propunerea legislativă viza simplificarea circuitului decizional, dispunerea cu celeritate de emitere a autorizaţiilor de construire şi urmărirea finalizării acestora, potivit inițiatorilor proiectului.

Aleșii nu s-au putut decide asupra acestui proiect și Plenul Camerei Deputaților a hotărât retrimiterea lui la comisii în vederea examinării și depunerii unui nou raport suplimentar.

Comisiile au examinat inițiativa legislativă în ședința comună de ieri și, în urma dezbaterilor, au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea propunerii legislative cu anumite amendamente.

Astfel, Grup parlamentar PSD și ALDE a eliminat cam tot ce prevedea noul proiect legislativ.

Au fost eliminate următoarele prevederi din propunerea legislativă:

– perioadă de valabilitate a autorizației de construire de cel mult 24 de luni de la data emiterii, interval în care solicitantul are dreptul să înceapă lucrările. Valabilitatea autorizaţiei se extinde de la data consemnată în înştiinţarea pe toată durata de execuţie a lucrărilor prevăzute prin autorizaţie până la finalizarea şi recepţionarea acestora, dar nu mai mult de 60 de luni.

– neînceperea lucrărilor în termenele stabilite conduce la pierderea valabilităţii autorizaţiei, fiind necesară emiterea unei noi autorizaţii de construire. În situaţia în care caracteristicile nu se schimbă faţă de autorizaţia iniţială, se va putea emite o nouă autorizaţie de construire, fără a fi necesar un nou certificat de urbanism.

– în cazul justificat în care lucrările de construcţii nu pot fi începute la termenul stabilit, investitorul poate solicita autorităţii emitente prelungirea valabilităţii autorizaţiei cu cel puţin 15 zile înaintea expirării acesteia. Prelungirea valabilităţii autorizaţiei se poate acorda o singură dată şi pentru o perioadă nu mai mare de 12 luni.

– în situaţia în care în timpul executării lucrărilor şi înaintea recepţionării acestora survin modificări de temă privind lucrările de construcţii autorizate, care conduc la necesitatea modificării acestora, titularul are obligaţia de a solicita o nouă autorizaţie de construire, potrivit prevederilor prezentei legi.

Montarea panourilor fotovoltaice pe acoperișul clădirilor – fără autorizație de construire

În schimb, a fost admis un amendament propus de Comisia pentru industrii și servicii, Virgil Popescu, Cristina Trăilă deputați PNL.

Astfel, în articolul privind posibilitatea de a fi executate fără autorizaţie de construire unele lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor, a fost introdusă și:

montarea pe acoperișul clădirilor de panouri fotovoltaice – pentru producerea energiei electrice și/sau panouri solare pentru încălzirea sau prepararea apei calde, cu înștiințarea prealabilă a autorităților administrației publice locale și cu respectarea legislației în vigoare.”

Inițiatorii au justificat acest amendament ca fiind necesar pentru deblocarea programelor de investiții pentru dezvoltarea domeniului de producere a energie electrice pentru autoconsum de către utilizatori – Prosumatori.

In 15 zile de la expirarea autorizației – impunere fiscală

Un alt amendament admis vizează modificarea articolului 32 din Legea 59/1991. Noua prevedere propusă de Grupul parlamentar PSD și ALDE este: ”Toate construcţiile proprietate privată, realizate în condiţiile prezentei legi, se declară, în vederea impunerii, la organele financiare teritoriale sau la unităţile subordonate acestora, după terminarea lor completă şi nu mai târziu de 15 zile de la data expirării termenului prevăzut în autorizaţia de construire.” (modificat față de proiectul inițial în care apărea ”de la data declarată de investitor privind finalizarea lucrărilor”.)

 

 

 

Citiți și:

Proiect rezidential, in curs de aprobare

Mare centru comercial din apropierea Capitalei

Hala de depozitare si cladire de birouri, in pregatire

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/ mai 2019

 

2 Comentarii

  1. chira said:

    Buna ziua.
    As avea o propunere : In cazul neeliberarii autorizatiei de construire in termen de 30 de zile, cum prevede kegea, beneficiarul poate incepe constructia.
    Va solicit aceasta completare pentru ca in institutia Primarie (Iasi) o autorizatie se elibereaza dupa 5 luni fara a solicita vreo completare.
    Va multumesc.

  2. Eugeniu Lisnic said:

    Buna ziua, propun sa se introduca si posibilitatea de a se elibera autorizatii de constructii si in regim online, pentru ca traim intr-o era digitala, unde toate proiectele se realizeaza in format electronic si se pot semna cu semnatura electronica. Consider ca acest mod va scurta timpul de verificare a unui proiect de catre un inspector (toate actele fiind upload-ate intr-o anumita ordine), nu mai vorbesc ca nu va mai fi necesar sa fie 3 dosare printate pe hartie si necesitatea de stocare in arhivele primariilor.

Sus