Oferte locuri de munca top

Autorizarea tacita a constructiilor, aproape nicio sansa

Propunerea de lege care le-ar fi oferit beneficiarilor posibilitatea de a primi autorizația de construire, prin aprobare tacită, dacă în termen de 30 de zile de la depunerea documentației complete, aceasta nu a fost emisă de către autorități, are șanse mici de aprobare.

După un parcurs de mai bine de opt ani, propunerea legislativă a fost introdusă pe Ordinea de zi a plenului din Camera Deputaților, for decizional, cu propunere de respingere.

Această propunere legislativă a fost inițiată, în urmă cu opt ani, de trei deputați foarte cunoscuți, fie pentru CV, fie pentru problemele din justiție. Este vorba despre Mircea Dușa, care a fost ministru în MAI și MApN (Guvernele Ponta), fiind actual Secretar de Stat în MApN (Guvernul Grindeanu), și Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor (Guvernul Ponta), care a fost condamnat în mai multe spețe la ani grei de închisoare.

Cu toate că astăzi propunerea legislativă va fi, cel mai probabil, respinsă de deputați, aceasta a trecut deja de două ori de Parlament. Astfel, în anul 2009, propunerea legislativă era întoarsă de președintele Traian Băsescu în Legislativ, pentru reexaminare.

„Procedura aprobării tacite a autorizațiilor de construcție poate da naștere unor practici periculoase, prin autorizarea unor lucrări de construcții care încalcă prevederile legale de acordare a autorizațiilor de construcții, precum și normele de urbanism, de disciplină în construcții ori de demolare a unor imobile cu valoare istorică și arhitecturală”, spunea președintele Băsescu, la acea vreme.

Parlamentul, însă, a votat din nou pentru adoptarea propunerii legislative. Astfel, pe 26 noiembrie 2011, actul normativ se întorcea pe masa lui Traian Băsescu pentru promulgare. Chiar dacă își folosise deja dreptul de a solicita reexaminarea, președintele a refuzat să semneze proiectul de act normativ și a sesizat Curtea Constituțională. Autoritatea de jurisdicție constituțională i-a dat dreptate președintelui de la acea vreme, astfel că pe 12 decembrie 2013 propunerea legislativă se întorcea pe masa senatorilor. La acel moment, senatorii s-au răzgândit pentru a doua oară și au votat respingerea proiectului de Lege, moment în care acesta a ajuns în Biroul Permanent al Camerei Deputaților.

Trei premieri au zis „nu”
La doi ani după votul negativ dat de Senat, propunerea legislativă încă zăcea printre subiectele pe care deputații le aveau de dezbătut. În perioada următoare și până în prezent, Guvernele României, indiferent de culoarea politică, au trimis puncte de vedere negative cu privire la această propunere. Așadar, rând pe rând, Cabinetele Ponta, Cioloș și Grindeanu au anunțat public că nu susțin această propunere legislativă.

ÎNCHIDEREA EDIȚIEI: Marți, 23 mai, propunerea legislativă a fost respinsă definitiv de către Camera Deputaților, astfel că s-a hotărât încetarea procedurii legislative.

 

 

Revista Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia mai 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus