Oferte locuri de munca top

Autorizatii de construire, obtinute mai usor pentru construirea de locuinte

Întrucât sunt numeroase cazuri în care cetățenii nu au putut obține autorizația de construcție pentru locuințele personale, din cauza lipsei planurilor urbanistice zonale, mai mulți parlamentari au inițiat un proiect legislativ care să schimbe această situație.

Astfel, anumite autorizații de construire ar putea fi emise în baza Planului Urbanistic General, conform unei propuneri de modificare a Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și a Legii nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul.

Propunerea legislativă a primit mai multe avize favorabile din partea organelor consultative ale statului și se află în prezent în lucru la comisiile permanente ale Senatului.

Astfel, cetățenii ar putea avea dreptul să solicite autorizația de construire în baza Planului urbanistic general, atunci când autoritățile nu au demarat diligențele necesare realizării și aprobării Planului urbanistic zonal.

De asemenea, autoritățile vor realiza PUZ-ul pentru zonele în care primesc cerere de eliberare a autorizației de construire. Mai mult, cetățenii vor avea la dispoziție patru ani pentru a solicita autorizații de construire acolo unde nu există aprobat de către autorități planul urbanistic zonal, dar există planul urbanistic general.

De asemenea, inițiatorii atrag atenția și asupra faptului că la momentul actual nu există o diferențiere între gradele ierarhice ale documentelor de urbanism reglementate de lege, ceea ce a afectat drepturile și interesele persoanelor care doreau să obțină autorizații de construire sau să își pună în legalitate construcțiile edificate.

Mai mult decât atât, legiuitorul a avut deja în vedere o diferențiere între imobilele construite cu bună-credință și cele edificate prin rea-credință prin introducerea unor pasaje ce stabileau căile de intrare în legalitate a imobilelor edificate cu bună-credință de particulari cu respectarea exigențelor de urbanism din acea zonă.

Astfel au fost rezolvate posibile situații sociale problematice determinate de demolarea unui imobil care deja nu reprezintă un pericol pentru disciplina în construcții, dat fiind ca au fost respectate cerințele de urbanism în mod benevol fără vreo constrângere legală sau măsură punitivă, însa aplicarea acesteia viciată a atras repercusiuni injuste particularilor, mai explică inițiatorii.

Descărcați aici Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și pentru completarea art.47 indice 1 din Legea nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul

 

 

 

Citiți și:

Noua hala, intr-un parc industrial din provincie

Spatii multifunctionale, in pregatire pe un teren de aproape 9 mii mp

Blocuri cu 7 niveluri, in curs de autorizare

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus