Oferte locuri de munca top

Autorizatiile din raza monumentelor istorice, eliberate mai rapid

Veste bună pentru investitorii care dezvoltă proiecte imobiliare situate în raza de protecție a monumentelor istorice, care în prezent este de 100 mp.

Viitoarea Ordonanța de Urgență a Guvernului privind modificări la Legea de autorizare a lucrărilor de construcții a făcut un nou pas către intrarea în vigoare, după ce a ajuns în etapa de consultare până pe 29 aprilie. Actul normativ vizează reglementarea clară a situațiilor în care primarul general este persoana responsabilă cu emiterea autorizației de construire și când nu.

 

Citește și articolul Cum va rezolva Guvernul blocajul emiterii autorizatiilor de construire in Bucuresti 

 

Măsura este menită să elimine blocajul pe care îl întâmpină primăriile de sector în eliberarea de certificate de urbanism sau de autorizații de construire.

„Blocajul funcțional la nivelul sectoarelor municipiului București și al Primăriei Generale a Capitalei se manifestă în cazul imobilelor situate în zonele de protecție a monumentelor istorice, atunci când situarea acestora – în parte sau în totalitate – în interiorul unei suprafețe generate de o „rază” în jurul unui monument este contestabilă. În acest context, lipsa unei hărți oficiale care să conțină, pe de o parte, limitele determinate ale zonelor de protecție ale monumentelor istorice realizate în coordonate stereo 70, iar pe de altă parte, limitele clare ale siturilor arheologice, al căror amplasament este doar estimat, se relevă drept cauze principale ale blocajului”, arată inițiatorii.

Acesta este, în special, cazul primelor trei sectoare din Capitală. O serie de lucrări, susțin inițiatorii, au primit certificate de urbanism din partea primăriilor de sector și au reluat procedurile de autorizare la nivelul Primăriei Generale. Astfel, a fost depășit termenul de 30 de zile în care cele două documente trebuiau emise, dat fiind blocajul generat. În acest context, au fost intentate mai multe procese, iar organele de control au dat multe amenzi contravenționale, ceea ce a provocat cheltuieli suplimentare pentru administrația publică locală din București.

„În cazul unora dintre sectoarele municipiului București, situația a generat o blocare a investițiilor, având ca efect, pe de o parte, scăderea numărului actelor de autoritate (autorizații de construire) emise și, pe de altă parte, decizia unui număr semnificativ de beneficiari ai acestor acte de a se adresa instanțelor judecătorești solicitând despăgubiri substanțiale, generându-se scăderi și, respectiv, cheltuieli suplimentare ale bugetelor locale”, adaugă inițiatorii actului normativ.

Ba mai mult, la nivelul Primăriei sectorului 6, există aproximativ 100 de lucrări respinse pentru că se află în raza de protecție a unui monument, adică în raza de 100 de metri. Pentru deblocarea acestei situații, Guvernul Grindeanu dorește adoptarea noii Ordonanțe, în regim de urgență.

Descarca aici proiectul OUG

 

 

 

 

 

 

 

Revista –    Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia aprilie 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus