Oferte locuri de munca top

Banca orelor de munca va permite obtinerea unor vacante mai lungi

Crearea unei ”bănci a orelor de muncă” efectuate de un salariat, cu acordul angajatorului și al salariatului în cauză va permite programul de lucru flexibil.

Durata zilnică a timpului de muncă va fi agreată de către angajator și angajat astfel încât la finalul lunii numărul cumulat de ore să fie egal cu numărul agreat în banca orelor de muncă.

Aceste propuneri de modificare a Codului Muncii se află în prezent în discuție la Camera Deputaților, după ce au fost adoptate de Senat. Deputații din două comisii au dat până acum un aviz favorabil șți unul negativ proiectului de lege.

Proiectul prevede că angajatorul și salariatul ar urma să aibă libertate totală de a stabili numărul de ore ce vor fi lucrate efectiv de salariat pe zi. Acestea sunt contabilizate în banca orelor de muncă, dar media nu poate depăși 40 de ore pe săptămână.

Angajatorul și salariatul pot conveni ca orele să fie prestate la sediul angajatorului, la domiciliul salariatului sau în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator.

Modificările vizează și introducerea ”săptămânii de lucru comprimate” astfel încât, prin comprimarea programului de muncă, salariatului să îi rezulte o zi în plus de repaus săptămânal.

Mai mult, angajatorul și angajatul pot stabili ”anul de lucru comprimat” adică un program de lucru astfel încât prin comprimarea lunilor de muncă salariatului să îi rezulte o lună sau maxim două, în plus, de odihnă pe an.

Mai sunt prevăzute munca în regim de gardă (”on call”) sau munca în regim de permanență, ambele cu acordul angajatorului și al salariatului.

Amintim că în diferite țări europene există diferite sisteme de contracte de muncă cu orar flexibil.

În Marea Britanie există chiar, de mai mulți ani, contractele de muncă ”zero ore” în care angajatorul nu se angajează la niciun număr minim de ore față de angajat, dar poate chema angajatul la muncă oricând are nevoie de acesta și când acesta poate.

Sistemul este considerat una din cheile dinamismului economiei britanice pentru că permite o libertate mare de acțiune angajatorilor.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2020

Sus