Oferte locuri de munca top

Bugetele locale vor primi suplimentar 5 miliarde de lei

Ca urmare a adoptării noului Cod Aministrativ, circa 5 miliarde de lei din redevența obținută din activități de exploatare a resurselor de suprafață vor reveni bugetelor autorităților publice locale.

Astfel, banii din redevență vor fi împărțiți după cum urmează: 40% la bugetul local al județului pe teritoriul căruia există activitatea de exploatare; 40% la bugetul local al comunei, orașului sau al municipiului, după caz, pe teritoriul căreia/căruia există activitate de exploatare; 20% la bugetul de stat.

Modul de calcul și plata redevenței se stabilesc de ministerul de resort ori de către autoritățile administrației publice locale. La calculul redevenței se ține cont de: proporționalitatea redevenței cu beneficiile obținute din exploatarea bunului de către concesionar; valoarea de piață a bunului care face obiectul concesiunii; corelarea redevenței cu durata concesiunii, etc.

Practica a arătat că exploatările resurselor de suprafață produc pagube însemnate la infrastructura locală, iar până acum banii din redevență ajungeau integral la bugetul de stat. Prin această modificarel egislativă, 80% din acești bani se întorc la sursă.

Prevederea privind redistribuirea veniturilor din redevențe a fost introdusă ca amendament la Codul Administrativ de deputatul PNL Florin Roman.

Camera Deputaților a adoptat luni, 9 iunie, Proiectul de Lege privind Codul administrativ al României, elaborate și inițiat de deputați și senatori ai Grupului parlamentar al PSD.

Codul administrativ reglementează următoarele sectoare: administrația publică centrală; prefectul, instituția prefectului și serviciile publice deconcentrate; administrația publică locală; exercitarea dreptului de proprietate publică și privată a statului sau a unităților administrativ-teritoriale; statutul funcționarilor publici și statutul juridic aplicabil personalului contractual din administrația publică; răspunderea administrativă, precum și capitolul serviciilor publice.

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.5/iul-aug 2018

coperta-ac5

 

 

Sus
Translate »