Oferte locuri de munca top

Cadastristii cer sa fie platiti conform muncii depuse

Pentru cadastrarea integrală, din fonduri europene, a 510 de comune urmează să fie lansate anul acesta licitațiile în vederea atribuirii respectivelor servicii. Ritmul de cadastrare este foarte redus având în vedere că Programul național, demarat în 2015, include 660 de comune. Adică până acum au fost contractate serviciile de cadastrare doar pentru circa 23% din numărul total de localități, iar programul durează numai până în 2023.

Dintre cele 510 comune, pentru 300 anul acesta va fi a doua procedură de atribuire, în condițiile în care prima dată fie nu a fost depusă nicio ofertă, fie ofertele au fost respinse.

Unul dintre principalele motive pentru care ANCPI nu reușește să atribuie licitațiile este valoarea contractelor considerată de către cadastriști ca fiind mai mică decât costul lucrărilor.

Ionuț Săvoiu, președintele Uniunii Geodezilor din România, a declarat: Firmele de cadastru nu participă la licitațiile organizate de ANCPI deoarece costurile de execuție sunt mai mari decât valoarea contractului. Prețul plătit de ANCPI pentru deschiderea unei cărți funciare ar trebui să fie direct proporțional cu timpul alocat unei lucrări, unui imobil. Trebuie să ne motivăm angajații, mai ales că, în această perioadă, ne confruntăm cu o lipsă acută de specialiști. Mulți au ales să lucreze la stat, în timp ce alții au plecat în străinătate.”

Oficialii ANCPI caută soluții pentru rezolvarea situațiilor semnalate.

Laurențiu Alexandru Blaga, președinte – director general al ANCPI, a spus că vor fi organizate întâlniri de lucru atât cu reprezentanții autorităților locale, cât și cu firmele care furnizează servicii de înregistrare sistematică a imobilelor.

”Cadastrul general nu poate fi realizat fără sprijinul tuturor celor implicați în acest proces. Programul național de cadastru și carte funciară 2015 – 2023 se derulează într-un ritm foarte lent. Există, pe de o parte, multe contracte întârziate, iar, pe de altă parte, avem de-a face cu un număr foarte mare de contracte care sunt reziliate”, a explicat Laurențiu Alexandru Blaga.

Proiectul „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 ha din 660 UAT-uri situate în zone rurale ale României.

Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 – cofinanțare de la bugetul de stat.

 

 

 

 

Citiți și:

Cu cat ar putea creste tarifele pentru manopera, in acest an

Patru blocuri vor fi edificate in etapa a doua a unui proiect dezvoltat pe 2 ha

350 de apartamente vor fi construite in urmatoarea faza a unui amplu proiect

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

 

Un comentariu;

  1. Serban said:

    Lucrez in domeniu… Este o rusine de program. Munca voluntara ca pe vremea apusa… pretul trebuie sa fie cel putin dublu.

Sus