Oferte locuri de munca top

Cadastru: alte noi modificari importante in inregistrarea cadastrala

Slabă participare cu oferte a operatorilor economici la procedurile de atribuire organizate de ANCPI pentru achiziția serviciilor de înregistrare sistematică obligă autoritățile să facă noi modificări ale Regulamentului privind realizarea, verificarea și recepția lucrărilor sistematice de cadastru.

Cele mai noi modificări propuse într-un proiect al ANCPI vizează:

– Tipărirea materialelor publicitare de către prestatori. Aceasta pentru că Centrul Național de Cartografie nu are capacitatea să tipărească materialele publicitare necesare campaniei de informare publică locală, ce trebuie asigurată pentru fiecare UAT în termen de maxim 30 de zile de la încheierea contractului. În plus, CNC asigură tipărirea extraselor de carte funciară ca urmare a deschiderii cărților funciare deschise în cadrul cadastrului sistematic. Neîndeplinirea obligației ANCPI de predare în termen a materialelor publicitare determină prelungirea termenelor contractuale din culpa achizitorului.

– Eliminarea livrabilului Raport de monitorizare a campaniei de informare în cadrul lucrărilor realizate la nivel de UAT și includerea descrierii acestei activități  în cadrul Memoriului tehnic, similar lucrărilor desfășurate pe sectoare cadastrale.

– Simplificarea conținutului Livrării nr. 1 Raport preliminar prin: eliminarea Analizei riscurilor, Sistemului calităţii, Raportului privind realizarea campaniei de informare, care a fost înlocuit cu Planul de realizare a campaniei de informare.

– Simplificarea prevederilor referitoare la Fişa de date. Din practica lucrărilor de înregistrare sistematică a rezultat faptul că oficiile de cadastru și publicitate imobiliară acordă o importanţă prea mare acestei fişe care, cu excepția fișelor de date ale imobilelor cu posesori, a titularilor din sectoarele cadastrale cu deficit de suprafață, nu are valoare juridică.

– Înscrierea în Documentele tehnice a proprietarului neidentificat în cazul imobilelor cu deţinători neidentificaţi şi operarea din oficiu a înscrierii provizorii la deschiderea CF-urilor. Argumentele în favoare acestei modificări rezidă din modalitatea diferită de plată a imobilelor cu proprietari neidentificaţi (10% din prețul/ha) în cazul lucrărilor realizate la nivel de UAT și din faptul că, în practică au existat dificultăți în stabilirea numărului proprietarilor neidentificați din cauza existenței și a altor înscrieri provizorii a UAT- ului, prevăzute de Lege.

– Simplificarea formatelor de predare a livrabilelor: eliminarea formatului tipărit a Documentelor tehnice, din considerente practice.

– Modificarea graficului de activităţi la livrările pe UAT: s-au redus termenele activităților ca urmare a simplificării Livrării nr. 1 Raport preliminar; au fost eliminate refacerile, acestea fiind incluse în durata de realizare a livrărilor, în considerarea poziției instanțelor de judecată, care au interpretat că refacerile, fiind incluse în graficul de prestare, nu sunt purtătoare de penalităţi, or aceste livrări sunt neconforme, conform clauzelor contractuale.

– Introducerea livrărilor parţiale la Livrarea nr. 2/UAT – Documentele tehnice ale cadastrului copie spre publicare. S-a prevăzut astfel posibilitatea ca prestatorii să aleagă modalitatea de predare a Livrării nr. 2, sub forma unei singure livrări, ori prin 2 sau 3 livrări parțiale.

– S-au eliminat termenele de refacere a livrărilor din activitatea de verificare și recepție, în acord cu modificarea graficului de activități/UAT.

– Recepţia a fost actualizată conform modificărilor din specificaţiile tehnice.

– La anexe s-a introdus Planul sectoarelor cadastrale care nu era detaliat în regulament.

– Au fost eliminate articole, alineate care fie se dublau în document, fie nu erau necesare, acestea fiind prevăzute în Lege.

Prin propunerile formulate, de modificare și completare a prevederilor Regulamentului privind realizarea, verificarea și recepția lucrărilor sistematice de cadastru și înscrierea din oficiu a imobilelor în cartea funciară,  se urmărește simplificarea procesului de înregistrare sistematică și introducerea unor livrări parțiale, care să asigure prestatorilor posibilitatea de a alege varianta care corespundă cel mai bine cu posibilitățile acestora de finalizare a lucrărilor în condiții optime.

Descarcati aici noile modificari propuse pentru Regulamentul ANCPI

 

 

 

 

 

 

 

Citiți și:

Pentru alegerea constructorului unui ansamblu rezidential in Bucuresti, dezvoltatorul face selectie de oferte

Noi norme pentru amenajarea teritoriului

Firme mari romanesti lupta pentru un contract de 28 mil euro

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Un comentariu;

  1. Alin said:

    Iar aceleași aberații repetate, documente inutile din care un cetățean de rand nu se poate informa și nu poate înțelege nimic în campania de publicare. Asta nu e simplificare, e o complicate și mai mare. Avem sistem informatic unde ar trebui sa fie încărcate digital doar documentele necesare privind inscrierea, iar de restul livrabilelor sa se ocupe Ancpi, nu prestatorii, la ce tarif oferă statul. Cine vrea calitate, sa plătească pentru calitate.

Sus