Oferte locuri de munca top

Calitatea vietii, afectata de coruptia din administratia publica

Corupția din administrația publică este cea mai mare nemulțumire a românilor care locuiesc în orașe. Așa reise din cifrele recentului raport publicat de Comisia Europeană privind calitatea vieții în orașe, sondaj elaborat pe baza a 58.100 interviuri realizate în 83 de orașe din Europa.

Pentru România au fost făcute sondaje în București, Cluj-Napoca și Piatra Neamț.

La afirmația ”Există corupție în administrația publică din oraș” numai 16% dintre bucureșteni, 18% dintre clujeni și 24% dintre nemțeni au spus spus că nu sunt de acord cu acest lucru.

Prin comparație, în medie, în Uniunea Europeană 49% dintre locuitorii orașelor afirmă că nu există corupție in administrația locală.

În ceea ce privește satisfacția de a trăi în orașul respectiv, 95% dintre clujeni și 94% dintre locuitorii din Piatra Neamț se declară mulţumiţi de oraşul lor, în timp de doar 82% dintre bucureşteni spun același lucru. Media europeană este de 89%.

Capitala are probleme și cu siguranța în transportul public: doar 73% dintre bucureșteni se consideră în siguranță, în timp de la Cluj-Napoca procentul este de 88%, iar la Piatra Neamț de 77%.

În schimb, România stă  mai bine decât media UE la prețul transportului public: 82% dintre bucureșteni, 90% dintre clujeni și 77% dintre nemțeni cred că biletele de transport în comun sunt ieftine, în timp ce media UE este de doar 71%.

De asemenea, 47% dintre locuitorii Bucureștiului, 54% dintre cei din Cluj-Napoca și 69% dintre cei din Piatra Neamț afirmă că pot achita ușor costurile locuirii.

Prin comparație, în medie, în UE doar 39% dintre locuitorii orașelor afirmă același lucru.

În ceea ce privește calitatea aerului, rezultatele sunt profund diferite de la un oraș la altul. Doar 20% dintre bucureșteni sunt mulțumiți de calitatea aerului în orașul lor. Procentul de mulțumiți urcă la 51% in Cluj-Napoca și ajunge la 84% în Piatra Neamț. Media de satisfacție în UE este de 62%.

Conform raportului Comisiei Europene, altă mare problemă a orașelor românești este cea a serviciilor medicale.

Doar 44% dintre bucureșteni și 46% dintre nemțeni de declară mulțumiți de serviciile de sănătate în orașul lor. Procentul urcă la 55% în Cluj-Napoca.

În schimb, în UE, în medie, 70% dintre locuitorii orașelor se declară mulțumiti de serviciile medicale, iar în Zurich procentul de satisfacție este de 94%.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2020

Sus
Translate »