Oferte locuri de munca top

Caramida: preturile celor mai utilizate blocuri ceramice

165.jpg Cu toate ca, in prezent, sunt cunoscute multe materiale care concura la edificarea constructiilor, caramida ramane, sub formele moderne in care se prezinta, unul dintre principalele materiale de constructii.
Pe piata sunt produse mai multe sortimente de materiale de zidarie, diferentiate prin materia de baza din care sunt fabricate: caramizi si blocuri ceramice pentru zidarii si placari; caramizi refractare; blocuri din beton celular autoclavizat (BCA); boltari de zidarie din beton; boltari din pamant nears(chirpici); caramizi de sticla.
Cu exceptia chirpicilor, toate celelalte tipuri de caramizi sunt fabricate prin procese de productie energointensive. Ca urmare, pretul lor este influentat de tarifele practicate pentru energia electrica si pentru gazele naturale.
Caramida ceramica clasica, plina, cu dimensiunile in 240mm x 115mm x 63mm, este tot mai rar folosita la lucrarile de zidarie de la suprafata pamantului deoarece necesita si o cantitate mai mare de mortar si o manopera mai scumpa. Acest tip de caramida este utilizat la protectia hidroizolatiilor, la executia zidariei unor beciuri, la unele lucrari de restaurare sau de reparatii sau la unele tipuri de pardoseli.* 1 mc de caramizi pline este mult mai scump decat blocurile ceramice (732 lei/mc fata de 833 lei/mc)
O mare extindere a luat-o executia zidariilor cu blocuri ceramice si blocuri din BCA. Se mai utilizeaza in special in mediul rural si blochetii din beton si chirpicii. Pretul pe mc de zidarie executata cu materialele de mai sus este descrescator, in ordinea mentionata, fiind influentat in mod special de material.
In prezent, pe piata romaneasca se gaseste o mare varietate de tipodimensiuni si de furnizori pentru blocuri ceramice. Ar necesita mult spatiu sa le prezentam pe toate, de aceea, pentru orientarea eventualilor cumparatori, vom prezenta preturile (inclusiv TVA) pe mc pentru blocurile ceramice cu dimensiunile cele mai mult utilizate :
*Dimensiune bloc ceramic – Pret minim – Pret maxim
* 290mm x 240mm x 138mm : 198-262 lei/mc
* 290mm x 240mm x 188mm : 200-261 lei/mc
* 290mm x 240mm x 238mm : 175-257 lei/mc
* 300mm x 250mm x 238mm : 201-237 lei/mc
* 365mm x 240mm x 238mm : 173-238 lei/mc
* 375mm x 240mm x 238mm : 172-229 lei/mc
* 375mm x 250mm x 238mm : 203-239 lei/mc
Variatia preturilor este datorata, (pentru acelasi tip de bloc si acelasi mod de utilizare) nu atat caracteristicilo fizico-mecanice ale respectivelor blocuri, ci in mod special notorietatii furnizorului.
Bineinteles ca, pentru a veni in intampinarea cerintelor utilizatorilor, fiecare producator inoveaza, permanent, noi tipuri si dimensiuni de blocuri ceramice (blocuri ceramice usoare, blocuri ceramice pentru zidarii exterioare, blocuri ceramice pentru zidarii interioare, blocuri ceramice rezistente la seisme,termoizolante,etc) .
De asemenea sunt produse fractiuni de blocuri sau blocuri ce se pot divide usor in 2-3 bucati mai mici ceea ce usureaza mult munca zidarilor si reduce costul zidariei.

Caramizile eficiente (cu goluri) cu dimensiunile de 240mm x 115mm x 63mm si 240mm x 115mm x 88mm sunt utilizate, in principal, la compartimentari interioare. *Pretul acestora este cuprins intre 390 – 739 lei/mc.
Caramizile cu goluri cu dimensiunea de 240mm x 115mm x 63mm mai sunt utilizate si la placarea fatadelor. *Pretul acestea avand pretul cuprins intre 425 – 639 lei/mc.

Un alt material, des utilizat, in special la zidariile de umplutura este betonul celular autoclavizat(BCA). *Pretul BCA variaza intre 199 – 205 lei/mc. In schimb, BCA special, cu caracteristici fizico-mecanice si termoizolante superioare are preturi intre 225 – 235 lei/mc. Pretul BCA variaza, in mod deosebit, in functie de dimensiunea blocurilor, cele cu dimensiuni mai mici fiind mai scumpe (pe mc).

Caramizile din sticla cu dimensiunile utilizate in mod curent de 19,9 cm x 19,9 cm x 8,0 cm sunt utilizate la realizarea unor luminatoare, pretul acestora variind foarte mult in functie de material, model, culoare, furnizor. *Cele mai cunoscute sunt caramizile din sticla clare, netede, al caror pret variaza intre 6 – 13 lei/buc.

Exista o mare varietate de alte materiale ceramice pentru structura cladirilor cum ar fi grinzi si buiandrugi, plansee ceramice,etc, nemaipunand la socoteala materialele ceramice pentru placari si pardoseli.
Departe de a-si fi incheiat existenta, prin noile modele si materiale utilizate la fabricarea lor, caramizile vor juca, in continuare , un rol important la edificarea constructiilor, oferind arhitectilor posibilitatea realizarii unor efecte arhitectonice deosebite

Sus