Oferte locuri de munca top

Care este nivelul maxim de indatorare pentru creditele de locuinte

Cu toate că a fost redus gradul de îndatorare pentru creditele aferente achiziției de locuințe, unii analiști sunt de părere că nu vom asista la o schimbare majorară în ceea ce privește creditarea imobiliară. Această reglementare va afecta mai ales creditele de nevoi personale, susține Adrian Vasilescu, consultant BNR. Rămâne de văzut dacă așa se va întâmpla mai ales că BNR permite un grad mai mare de îndatoare numai pentru creditele aferente achiziției primei locuințe care urmează să fie ocupată de titularul creditului.

Ca urmare a deciziei de ieri a BNR, cumpărătorii de locuințe vor putea să contracteze credite până la un grad maxim al îndatorării de 45% în lei și 25% în valută, dacă achiziționează o primă locuință care urmează să fie ocupată de debitor.

Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar. Nivelul mediu actual al gradului de îndatorare este de 47%.

Pentru creditele de alte tipuri decât cel pentru achizționarea primei locuințe, nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei și 20% la cele în valută.

Adrian Vasilescu a spus că, în general, creditele pentru locuinţe au avut rate de neperformanţă mai mici. ”În România, nu a fost în general, o avalanşă de cumpărări de locuinţe şi nu va fi nici de aici încolo, din păcate. Cine are bani să-şi ia o locuinţă are şi un venit mai mare. Nu va fi o schimbare majoră în ceea ce priveşte creditarea imobiliară”, a spus consilierul BNR, într-o declarație pentru Agerpres.

Acum oricine dorește un credit își poate calcula ce sumă poate plăti lunar sub formă de rate la bănci și IFN

Metodologia de calcul pâna la 31 decembrie 2018 Metodologia de calcul după 1 ianuarie 2019
Venitul net Venitul net
Minus cheltuieli de subzistență NU se mai aplică
Minus alte ajustări privind veniturile NU se mai aplică
Minus ajustări de șocuri privind cursul de schimb, rata dobânzii, venitul disponibil NU se mai aplică
Rata lunară maximă: variabilă de la o bancă la alta Rata lunară maximă: 40% lei, 20% valută (pentru prima locuinta 45% in lei, 25% în valută)

Toate solicitările de credit formulate înainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clienților persoane fizice, precum programul Prima Casă, se soluționează pe baza reglementării de la momentul depunerii cererii la bancă, chiar dacă acordarea creditului are loc după 1 ianuarie 2019.

Creditele acordate exclusiv în scopul rambursării datoriilor aferente creditelor contractate anterior intrării în vigoare a proiectului de regulament sunt exceptate de la noile cerințe privind gradul de îndatorare. Acest lucru nu este valabil, însă, pentru refinanțările ce presupun și acordarea unui credit suplimentar celui/celor existent(e).

Modificările la regulament se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019.

Impact estimat asupra nivelului ratelor maxime contractate de debitori (exemplu):

Rata maximă lunară (lei)
Pâna la 31 decembrie 2018 După 1 ianuarie 2019
Persoană cu venitul net de 3000 lei 1413 1200
Gospodărie formată din doi adulți și doi copii, cu venituri totale de 5000 lei net lunar (în jurul mediei naționale) 1996 2000

 

 

 

 

 

Citiți și:

Locuinte integrate in natura, dezvoltate chiar de arhitectii care le-au proiectat

Pe un teren circa 5 ha va fi dezvoltat un amplu proiect logistic

Viitor cartier rezidential langa un frumos oras transilvanean

Iluminat public de circa 3 mil euro, cu fonduri europene

 

Proiect de peste 10 mil lei pentru modernizarea unui spital

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.7/oct 2018

01

Sus