Oferte locuri de munca top

Care sunt asteptarile pietei imobiliare pentru 2019

arena-constructiilor-189-of-277Pentru anul 2019 marii dezvoltatori imobiliari au pregătit multe lansări de proiecte noi, pe toate segmentele. Totodată, va fi un an cu multiple provocări pe care ei trebuie să le depășească. Acestea au fost concluziile evenimentului “Cele mai mari proiecte imobiliare ale anului 2019”, organizat ieri de revista ARENA Construcțiilor.

 

Conform analizei prezentate de redacția ARENA Construcțiilor în cadrul evenimentului, primele 10 cele mai mari proiecte de birouri a căror demarare a fost anunțată de dezvoltatori pentru anul viitor însumează circa 270.000 de metri pătrați.

Cele mai mari 10 proiecte rezidențiale așteptate să demareze în 2019 însumează peste 12.300 de locuințe. Acestea vor fi livrate etapizat în 2019 și în următorii ani.

Tot în 2019, primele 10 cele mai mari proiecte de centre comerciale sau parcuri de retail noi, precum și extinderi ale celor existente, totalizează circa 305.000 de metri pătrați.

Pe segmentul de proiecte industriale și logistice care urmează să demareze în 2019, cele mai mari 10 proiecte noi sau primele faze ale acestora, la care se adaugă extinderi ale celor existente, însumează o suprafață de circa 350.000 de metri pătrați.

La rândul lor, marii jucători din piața dezvoltărilor de spații de birouri, rezidențiale, de retail și industriale prezenți la eveniment, s-au declarat încrezători în privința anului 2019 și extinderii portofoliilor de proiecte.

Astfel, grupul Atenor, dezvoltatorul ansamblului de birouri Hermes Business Campus din Capitală, pregătește pentru anul viitor două noi proiecte de birouri, în zona Expoziției și pe Calea Victoriei. De asemenea, compania intenționează să se lanseze și pe piața dezvoltărilor rezidențiale. “Suntem foarte aproape să achiziționăm un nou teren pentru primul nostru proiect rezidențial din România”, a anunțat în cadrul evenimentului Sorin Dumitrașcu, country director Atenor.

Ceetrus România (fost Immochan România), dezvoltatorul proiectului mixt Quartier Coresi din Brașov, a demarat recent lucrările la un nou proiect mixt în Satu Mare, care va cuprinde în prima fază un parc de retail, iar într-o etapă ulterioară un ansamblu rezidențial.

“Credem că retail-ul este un răspuns la o nevoie, dar el singur nu mai poate să asigure atractivitate suficientă pentru a crea locuri de trăit pentru oameni. Atunci, Ceetrus se prezintă ca un dezvoltator imobiliar mixt, care integrează mai multe funcțiuni”, a precizat Raluca Crișan, CEO Ceetrus Romania.

Pe partea de proiecte industriale și logistice, liderul pieței, CTP, intenționează să își continue extinderea portofoliului de spații din România. “În ianuarie ne pregătim să anunțăm atingerea primului million de metri pătrați din România, iar până la sfârșitul lui 2019 ne-am planificat o creștere de minim 20%, deci suntem destul de optimiști”, a afirmat Iuliana Bușcă, commercial and business development manager CTP.

La rândul său, compania Global Vision va lansa anul viitor un uriaș proiect imobiliar în Constanța, centrat pe un parc industrial cu o suprafață de cel puțin 230.000 de metri pătrați. “Proiectele noastre se derulează acum în Timișoara, București și Constanța. Ne propunem să continuăm planul de investiții în Transilvania. Avem anul viitor pe hartă Clujul”, a declarat Sorin Preda, CEO Global Vision.

2019 va fi un an și cu multe provocări pentru piața dezvoltărilor imobiliare. “Cred că cea mai mare provocare cu care ne vom confrunta în 2019 va fi să ne menținem marjele de profit pe care le-am realizat în ultimii ani. Aceasta deoarece prețurile au crescut foarte mult, pornind de la costul de achiziție al terenurilor, cele de proiectare și de construcție. Mai este și problema lipsei de disponibilitate a constructorilor și a obținerii documentațiilor pentru construire”, a subliniat Jonathan Diamantino, CEO Zacaria Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de spații industriale și logistice din țară.

Nu doar dezvoltatorii imobiliari lansează proiecte noi, ci și administrația publică locală. Astfel, Primăria Sectorului 5 pregătește un amplu proiect imobiliar în zona Antiaeriană, pe un teren cu suprafața totală de circa 100 de hectare. Acesta ar putea cuprinde cel puțin 30.000 de locuințe, precum și spații de birouri, de servicii, pentru școli, parcuri etc.

“La o primă estimare, valoarea întregului proiect, este de circa 1,6 miliarde de euro”, a declarat Daniel Florea, primarul Sectorului 5.

O parte dintre componentele proiectului ar putea fi realizate în parteneriat cu investitorii privați. ”În acest moment am depășit toate barierele astfel încât avem posibilitatea de a încheia un parteneriat public-privat”, a adăugat primarul Sectorului 5.

Evenimentul “Cele mai mari proiecte imobiliare ale anului 2019” a reunit mari dezvoltatori imobiliari pe segmentele de birouri, rezidențiale, de retail și de spații industriale, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, precum și ai companiilor de construcții, de proiectare, ai furnizorilor de materiale pentru construcții și servicii de specialitate, ai finanțatorilor etc.

Galerie foto

 

 

 

Citiți și:

Procedura de atribuire, anulata de trei ori din cauza valorii subestimate

Proiecte cu 12 blocuri, in pregatire

5 mil euro pentru reabilitarea unui drum judetean

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

 

 

Sus