Oferte locuri de munca top

Care vor fi cerinţele minime de performanţă energetică pentru clădiri

poza-7În metodologia de calcul al performanţei energetice a clădirilor, Ministerul Dezvoltării va introduce o nouă anexă în care vor fi stabilite cerinţele minime de performanţă energetică pentru clădiri şi elementele de anvelopă ale acestora.

Cerinţele minime de performanţă energetică pentru clădirile noi şi existente sunt stabilite diferenţiat pentru diverse categorii de clădiri.

Pentru clădirile rezidenţiale, cerinţele minime sunt structurate astfel:

a) pe elementele de construcţie care fac parte din anvelopa clădirii, unde cerinţa minimă este rezistenţa termică corectată minimă a elementului de construcţie, respectiv transmitanţa termică corectată maximă a elementului de constructie ;

b) pe ansamblul clădirii, unde cerinţele minime sunt :

  • * coeficientul global de izolare termică, determinat funcţie de raportul dintre aria anvelopei clădirii de locuit şi volumul interior, încălzit, al clădirii şi nr. de niveluri ale clădirii,
  • * consumul anual specific de energie primară, calculat pentru încălzire din sursele neregenerabile.

Noua metodologie stabilește care sunt valorile rezistenţei termice corectate minime pentru elementele de construcţie, precum și valorile normate ale coeficientului global de izolare termică. (vedeti tabelele in materialul atasat)

Valoarea maximă a consumului anual specific de energie primară pentru încălzirea clădirilor rezidenţiale din surse neregenerabile este:

* qan,max £ 153 kWh/m²an, pentru clădiri cu regim de înălţime suprateran ˂ P+4, respectiv,

* qan,max £ 117 kWh/m²an pentru clădiri cu regim de înălţime suprateran ≥ P+4.

De asemenea, la proiectarea clădirilor noi, vor trebui respectate o serie întreagă de condiţionalităţi menționate în noua anexă.

La renovarea/renovarea majoră din punct de vedere energetic a clădirilor rezidenţiale existente, vor trebui îndeplinite anumite condiţionalităţile.

Pentru clădirile nerezidenţiale, următorii coeficienţi reprezintă cerinţe minime pentru elementele de construcţie care fac parte din anvelopa clădirii:

  1. rezistenţa termică minimă, Rmin, a componentelor opace ale pereţilor verticali care fac cu planul orizontal un unghi mai mare de 60 grade, aflaţi în contact cu exteriorul sau cu un spaţiu neîncălzit, exprimată în m2K/W ;
  2. rezistenţa termică minimă, Rmin, a planşeelor de la ultimul nivel (orizontale sau care fac cu planul orizontal un unghi       mai mic de 60 grade, aflate în contact cu exteriorul sau cu un spaţiu neîncălzit, exprimată în m2K/W;
  3. rezistenţa termică minimă, Rmin, a planşeelor inferioare aflate în contact cu exteriorul sau cu un spaţiu neîncălzit, exprimată în m2K/W;
  4. transmitanţa termică liniară maximă pe perimetrul clădirii, la nivelul soclului, exprimată în W/(mK);
  5. rezistenţa termică minimă, Rmin, a pereţilor transparenţi sau translucizi aflaţi în contact cu exteriorul sau cu un spaţiu neîncălzit, calculată luând în considerare dimensiunile nominale ale golului din perete, exprimată în m2K/W.

Coeficienţii de control, diferenţiaţi pe zone climatice şi categorii de clădiri, sunt prevăzuţi în tabelele din anexă.

Pe ansamblul clădirii nerezidenţiale, cerinţele minime sunt:

* coeficientul global de izolare termică – G1;

* consumul anual specific de energie primară calculat pentru încălzire din surse neregenerabile – qan, pe categorii de clădiri.

Consumul maxim anual specific de energie primară pentru încălzire din surse neregenerabile

Tipul de clădire Consumul anual specific de energie primară, în kWh/m²an
Clădire de birouri 60
Spaţiu comercial 101
Clădire de învățământ 123
Clădire pentru sănătate 149
Clădire pentru turism*) 81

*) pentru partea de cazare se aplică prevederile de la art. 2 pentru clădirile rezidenţiale.

Pentru determinarea cantităţii de energie primară necesară/consumată pentru încălzirea unei clădiri, factorii de conversie a energiei utile în energie primară pentru fiecare tip de combustibil sau sursă energetică, sunt prevăzuţi în tabelul 6.

Pentru determinarea cantităţii de CO2 atribuită energiei primare consumate, factorii de emisie sunt prevăzuţi în tabelul 7.

Proiectul noii anexe ce include cerintele minime de performanţă energetică pentru clădiri şi elementele de anvelopă ale acestora este în dezbatere publică până pe 4 noiembrie.

 

 

 

 

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor editia octombrie 2016

 

 

 

Sus