Oferte locuri de munca top

Cat pot plati romanii ca sa cumpere o locuinta

Cea mai mare parte a populației din țara noastră nu își permite să achiziționeze locuințele oferite în prezent pe piața liberă, având în vedere veniturile pe care le obțin.

Veniturile totale medii lunare pe familie s-au ridicat în al doilea trimestru al anului la 4.764 lei, potrivit celor mai recente date transmise de Institutul Național de Statistică.

Dar, din acestea, veniturile băneşti au fost, în medie, de 4390 lei lunar pe gospodărie, restul fiind venituri în natură.

Ca urmare, o familie a avut în medie venituri bănești lunare de 927 euro, la cursul mediu de schimb valutar pentru perioada respectivă.

Cu aceste venituri, ținând cont de gradul maxim de îndatorare de 40% permis de normele bancare, o familie poate accesa un credit imobiliar/ipotecar pe timp de 30 de ani de 55.740 euro sau dacă este un credit pentru prima locuință, de 62.700 euro.

Ca urmare, aceasta ar fi o valoare medie a locuinței pe care o familie din țara noastră ar putea să o achiziționeze.

Totuși, potrivit INS, o familie cheltuie în medie 85% din veniturile totale. Asta ar însemna că ar putea să suporte plata unei rate de maxim 15% din veniturile totale.

În aceste condiții valoarea medie a unei locuințe considerată accesibilă pentru capacitatea de cumpărare a familiilor din țara noastră ar fi în jur de 21.600 – 23.500 euro.

Ori, aceste valori sunt departe de prețurile locuințelor oferite de dezvoltatorii rezidențiali privați, ceea ce ar explica actuala situație din piața imobiliară caracterizată de oferta foarte mare și scăderea vânzărilor.

În același timp, situația este creată și de lipsa unui sistem de dezvoltare a locuințelor sociale, finanțate din fonduri publice sau cu ajutorul unor facilități fiscale oferite dezvoltatorilor sociali.

Nici în alte țări nu toată lumea își permite să cumpere locuințe. Statul trebuie însă să asigure tuturor cetățenilor săi condiții decente de locuire. De aceea autoritățile sunt de fapt obligate să creeze cadrul legislativ prin care să dezvolte construirea de locuințe publice, destinate celor ale căror venituri nu le permit achiziționarea/închirierea de locuințe de pe piața liberă.

În trimestrul II , cheltuielile totale ale populaţiei, au fost în medie, de 4049 lei lunar pe gospodărie (1562 lei pe persoană).

Cea mai mare parte a cheltuielilor este pentru consum, de circa 60%. Urmează cheltuielile pentru plata impozitelor si taxelor, circa 33%.

Numai 0,8% din cheltuielile totale  sunt pentru investitii: cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri, echipament necesar producţiei gospodăriei.

Aproape 60% din cheltuielile pentru viața de zi cu zi se fac pentru alimente, întreținerea locuinței, alături de băuturi alcoolice și tutun.

 

 

 

Citiți și:

8 blocuri, in curs de autorizare in Capitala

Un cunoscut constructor vrea sa dezvolte un proiect mixt in nordul Bucurestiului

Galerie comerciala, cu circa 7 mii mp sc

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/oct 2019

Sus