Oferte locuri de munca top

Ce arhitecti au castigat premii de peste 1,3 mil euro

Au fost anunțati câștigătorii concursului internațional de soluții ”Amenajarea Parcul Est Cluj-Napoca”. Beneficiarul proiectului contractat în urma acestui concurs este Primăria Municipiului Cluj-Napoca. În urma deliberărilor juriului, au fost selectate proiectele câștigătoare:

Premiul I – contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 6.288.360 lei, fără TVA

Proiect nr. 100 – PE2030 – Metapolis Architects S.P.R.L. în asociere cu Studio de peisaj Ana Horhat S.R.L. și Atelier Mass S.R.L.

Autori principali: Metapolis Architects, Studio de Peisaj Ana Horhat, Atelier Mass

Aprecierea Juriulu: ”SHIFTING NATURES propune Parc Est ca un spațiu continuu, care realizează o tranziție treptată de la o zonă umedă protejată la un parc liniștit, cu spații deschise generoase. Proiectul combină într-o manieră inteligentă fluiditatea zonei umede cu dispunerea ortogonală a plantației pepinierei pentru a realiza un desen coerent. Este un proiect construit cu mijloace minime — topografie, apă, vegetație și alei — iar rezultatul aduce o bogăție impresionantă  și o diversitate de atmosfere, deschise pentru a evolua în timp și pentru a absorbi nevoi viitoare.”

Premiul II:  120.000 lei

Proiect nr. 107 – OS4996 – Karres en Brands Landschapsarchitecten B.V în asociere cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu

Autori principali: Darius Reznek, Bart Brands, Natalia Gruszczynska, Oana Paraschiv, Justyna Chmielewska, Mathijs Peters, Ida Pedersen (KARRES EN BRANDS)

Colaboratori arhitectură: Cristina Enache, Alexandra Coltos, Sorina Rusu (UAUIM)

Aprecierea Juriului: ”Next Nature propune o strategie de acupunctură în cadrul unui sistem de legături între scara mare a teritoriului (râul Someș și importantele zone verzi din sudul orașului) și elementele locale ale amplasamentului — cartiere, praguri, intrări și amenajarea propriu-zisă a parcului. Strategia este îmbunătățită prin utilizarea unor instrumente de proiectare constructive, astfel încât locul să devină un reper care să primească noi utilizatori dornici să descopere locuri mai puțin uzuale, locuri pe care nu le poți întâlni în viața urbană cotidiană.”

Premiul III: 60.000 lei

Proiect nr. 126 – NO2223 – SC NORMA ARHITECTURĂ ȘI URBANISM S.R.L.

Autori principali: Péter Eszter, Fleșeriu Alexandru Nicolae

Coautori: Afrasiabi Dariush Vlad, Filip Oana Antonia, Farkas Kinga, Hrenciuc Andra Gabriela, Stoica Radu Nicolae

Colaboratori specialități: Dudaș Maria Cristina, Tetelea Cristian

Aprecierea Juriului: ”Proiectul definește continuități de la scara urbană la cea locală ca o modalitate de a inversa transformarea unui teren izolat, „abandonat”, înapoi la viața obișnuită. Această rețea de conexiuni este apoi „literalmente” tradusă într-un proces de proiectare care permite atât diferite tipuri de utilizări (ilustrate prin schițe), cât și noi perspective prin lucrul cu topografia terenului.”

În plus, juriul competiției a decis acordarea a două mențiuni speciale pentru următoarele proiecte:

Mențiune specială – Proiect nr. 120 – MI2605 – Starh – Arhitectura, Constructii, Design SRL

Autor principal: Florian Stanciu

Coautori: Maria-Iulia Stanciu, Cosmin Gălățianu, Octavian Bîrsan, Roberta Frumușelu, Cristian Beșliu, Cosmin Georgescu

Colaboratori arhitectură: Eduard Untaru, Sebastian Ciulei, David Mihai

Aprecierea Juriului: ”Proiectul interpretează tema într-un mod radical și minimalist, ieșind în evidență în ansamblul celorlalte propuneri. Parcul este clar definit prin zonele sale principale: Lacul 3,  velodromul ca un „program-balama”, zona tampon viticolă, zona umedă clar delimitată, cu accesele sale punctuale, poiana principală ritmată de utilizări și construcții diverse și pădurea ca prag dincolo de care se întind amenajările sportive. Această serie tipologică clară este ilustrată prin picturi – referință și prin șapte „medii” singulare, nu doar printr-o listă de specii vegetale.”

Juriul concursului

Membri titulari:

  1. peisag. Catherine Mosbach – Președintele Juriului
  2.  peisag. Peter Veenstra
  3.  geograf Catherine Franceschi-Zaharia
  4.  Tamina Lolev
  5.  Cristian Domșa – specialist biodiversitate
  6.  urb. Toader Popescu,
  7. arh Radu Ponta

Echipa de organizare din partea Ordinului Arhitecților din România: prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade  – vicepreședinte Concursuri OAR, arh. Mirona Crăciun – coordonator departament Concursuri OAR, arh. Ilinca Pop – secretar jurizare, arh. Iulia Cucu – comunicare concursuri.

Scopul concursului a fost selectarea celei mai bune soluții în vederea amenajării Parcului Est din Cluj-Napoca, pentru atribuirea contractului de proiectare.

Zona care poartă deja denumirea de „Parcul Est” are o suprafață totală de 45,5 ha și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. Noua amenajare va asigura conservarea habitatului sălbatic, dezvoltat spontan, al zonei.

Totodată, s-a dorit amenajarea unui parc care să îndeplinească funcțiunile obișnuite pentru acest fel de spații publice și care sa reactiveze social și funcțional zona prin atractivitatea peisajeră a cadrelor create. Prin integrarea în sistemul celorlalte plantații urbane, viitorul Parc Est va deveni un nod important în rețeaua verde a orașului și a zonei estice a municipiului Cluj-Napoca.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus