Oferte locuri de munca top

Ce efecte ar putea produce noua forma a programului Prima Casa

Programul Prima Casa, redenumit ”O familie, o casa”, va influența piața imobiliară și nu neapărat într-un sens pozitiv. Impactul va fi generat atât de condițiile de eligibilitate ce privesc veniturile lunare ale beneficiarilor, dar și de limitarea prețului de achiziție a locuinței.

Noua formă a Programului Prima Casă a fost aprobată ieri de către Senat, cu 71 voturi pentru și 10 abțineri. Proiectului i-au fost aduse mai multe amendamente, dar toate au fost eliminate de către o comisie de specialitate și nu se mai regăsesc în varianta aprobată.

În aceste amendamente, senatorul Florin Cîțu atrăgea atenția asupra unor efecte negative ale Programului, propunând mai multe modificări.

Prețul de achiziție versus valoarea finanțării garantate

În varianta aprobată este prevăzut ca prețul de achiziție a locuinței să fie de maximum 70.000 de euro, iar valoarea finanțării garantate de maximum 66.500 euro. Senatorul propunea ca prețul de achiziție a locuinței să nu mai fie determinat de lege. Conform acestuia, plafonarea prețului maxim al locuinței achiziționate în cadrul Programului la 70.000 de euro poate avea următoarele consecințe:

* creșterea artificială a prețurilor locuințelor care se vând în prezent sub acest prag până la valoarea maximă

* în orașele mari, precum București, Cluj – Napoca, Sibiu, Brașov, Timișoara, unde prețurile locuințelor sunt ridicate se va credita cu precădere în cadrul programului achiziția de locuințe aflate la periferie în detrimentul imobilelor situate central / semicentral.

* În orașele mari familiile care dispun de un avans mai mare de 5%, îndeplinesc criteriile programului și au doi sau mai mulți copii nu vor putea să cumpere o locuință potrivită pentru nevoile lor de locuire din cauza limitei de 70.000 de euro.

Aplicând limitarea prețului de vânzare al imobilului se exclud practic din program apartamentele cu mai mult de 2 camere și se încurajează construcția de imobile cu suprafață mică astfel încât să se încadreze în prețul maxim de 70.000 de euro.

Solicitările de acordare

Solicitărilor de acordare a unei finanțări garantate, aflate în curs de analiză la data intrării în vigoare a prezentei legi, li se aplică dispozițiile legale în vigoare la data depunerii lor.

Față de această prevedere, senatorul propunea ca dispozițiile legale aplicabile să fie cele în vigoare la data depunerii cererii de credit. Aceasta deoarece, în cazul în care există cereri de credit introduse anterior ordonanței, însă solicitarea de garantare ajuge la Fond după aprobarea OUG, să urmeze condițiile anterioare, condițiile de la momentul solicitării creditului. Pot exista cazuri în care beneficiarii programului nu se mai încadrează pentru finanțare credit (preț imobi, venit, etc.) și care au antecontract semnat în condițiile vechi, mai spune senatorul.

Veniturile pentru eligibilitatea în Program

Prin faptul că beneficiarul individual sau beneficiarul împreună cu soțul sau soția trebuie să aibă venituri nete lunare ce nu pot depăși valoarea de 4.500 lei, se poate crea o situație neechitabilă, conform senatorului.

Astfel, limitarea venitului pentru o familie soț și soție la 4.500 lei, versus venitul unui solicitant necăsătorit la 4.500 lei, versus o familie cu minim un copil la 7.000 lei, nu este echitabilă, deoarece persoanele căsătorite fără copii sunt dezavantajate în favoarea celor necăsătorite sau a celor căsătorite și care au minim un copil.

În condițiile în care venitul mediu pe economie a ajuns la 3.100 lei, este posibilă accesarea programului doar de către persoane care au un venit puțin mai mare decât venitul minim pe economie.

Un cuplu căsătorit fără copii, care vrea să ia un credit de valoare maximă de 66.500 euro / 20 ani, va avea o rată de 2.000 lei. Ținând cont că gradul de îndatorare conform reglementărilor BNR poate fi de maxim 40% sau 45%, acest cuplu nu se va încadra dacă unul dintre soți a mai deținut un imobil.

Soluția propusă era introducerea mențiunii că valoarea veniturilor va fi stabilită în funcție de politica de creditarea a fiecărui creditor în parte.

De asemenea, tot în cadrul condițiilor ce trebuie îndeplinite de beneficiari, pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării  creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu vor putea depăși valoarea de 7.000 lei. Senatorul voia să fie eliminată această prevedere întrucât aprecia că limitele maxime ale veniturilor impuse vor avea un impact direct asupra profilului clienților ce vor accesa Programul. Totodată, această limită se va reflecta negativ asupra ratei creditelor neperformante, pe termen mediu și lung, a mai argumentat senatorul.

 

 

 

Citiți și:

Proiectarea structurala: tarife actuale, probleme curente

Proiect cu cladiri de pana la 15 niveluri, aprobat in Sectorul 1

Spatii noi de depozitare, in apropierea Capitalei  

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/ sept 2019

Sus