Oferte locuri de munca top

Ce estimeaza managerii din constructii pentru perioada urmatoare

Managerii companiilor care activează în sectorul construcțiilor au fost chestionați în noiembrie, în cadrul anchetei de conjunctură derulată de Institutul Național de Statistică.

Potrivit lor, în următoarele trei luni pentru sectorul construcțiilor, lucrurile nu vor arăta prea bine, managerii având prognoze rezervate pentru perioada următoare.

Astfel, managerii din construcții sunt de părere că în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru perioada de iarnă, o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -24%).

Mai mult, managerii estimează și o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -11%).

În schimb, în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, managerii preconizează o creștere moderată a acestora (sold conjunctural +7%).

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă. Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -1%).

Ei estimează o creștere (sold conjunctural +25%) pentru activitatea de fabricare a altor mijloace de transport. Referitor la numărul de salariaţi managerii estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -3% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale este prognozată o creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%).

Comerţ cu amănuntul

În acest sector, managerii au estimat pentru următoarele trei luni, o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural 0%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -1%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +15%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează o creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +18%).

Servicii

Conform estimărilor din luna noiembrie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%).

În sectorul de servicii manageriise estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +5%).

 

 

 

 

Citiți și:

A fost autorizata construirea unei cladiri de lux in Capitala

Peste 18 mil euro, pentru o baza de tratament balnear

Ce conditii sunt pentru rezervarea unei locuinte dintr-un proiect din Capitala

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus
Translate »