BERGERAT

Ce estimeaza managerii din constructii

Având în vedere intensificarea activității în construcții pe măsură ce intrăm în perioada de vară ne putem aștepta la creșteri în acest sector al economiei. Potrivit estimărilor din luna aprilie 2019 făcute de managerii din construcții în cadrul anchetei de conjunctură derulată de Institutul Național de Statistică, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +29%).

De asemenea, managerii din construcții estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +14%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, mnagerii preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +26%).

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

În contradicție cu managerii din construcții carew estimează creșterea numărului de salariați, manageriii din industrie și servicii estimează relativă stabilitate a numărului de salariați.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +14%).

Pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se estimează cel mai ridicat nivel al soldului conjunctural (sold conjunctural +37%), în timp ce, pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun, se estimează scădere (sold conjunctural -36%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +22%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra, de asemenea, creștere (sold conjunctural +21%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +24%).

Servicii

Conform estimărilor din luna aprilie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%).

În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +11%).

Sus
Translate »