Oferte locuri de munca top

Ce masuri va lua CE privind pretul carbonului la marfurile importate

Întrucât întreprinderile din UE fac parte din sistemul de comercializare a certificatelor de emisii, Comisia Europeană ar trebui să se asigure că firmele străine își produc bunurile la acest standard și plătesc pentru emisiile totale de dioxid de carbon generate de operațiunile lor. Acestea nu ar trebui să își utilizeze locația în străinătate și economia de scară, unde prețurile mecanismului de ajustare la frontieră în funcție de carbon nu se aplică unora dintre bunurile pe care le produc pentru a vinde bunuri la prețuri foarte mici în UE, atrag atenția mai mulți membri ai Parlamentului European.

Legat de acest subiect, Paolo Gentiloni, comisar UE, explică că manipularea contabilizării carbonului pentru a atribui emisiile unui loc de producție numai produselor care nu sunt destinate exportului către UE este incorectă.

Normele prevăzute în propunerea Comisiei cu privire la modul de stabilire a conținutului de carbon al produselor importate urmează să fie detaliate în legislația secundară și nu vor permite o astfel de manipulare, asigură Paolo Gentiloni.

Tot acesta amintește faptul că propunerea referitoare la Mecanismul de ajustare la frontieră în funcție de carbon (Carbon Border Adjustment Mechanism — CBAM) nu prevede introducerea de reduceri la export.

Introducerea CBAM va avea loc în conformitate cu un calendar foarte prudent potrivit căruia, treptat, pe o perioadă de zece ani, începând din 2026, CBAM va înlocui alocarea cu titlu gratuit a certificatelor de emisii în cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii în sectoarele CBAM.

CBAM, măsura climatică a Pactului verde european, vizează combaterea schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în UE și la nivel mondial.

Acesta este conceput pentru a se asigura că mărfurile importate sunt supuse unui preț al carbonului echivalent cu cel al mărfurilor produse în UE, abordând riscul relocării emisiilor de dioxid de carbon și sprijinind obiectivele ambițioase în materie de climă în UE și la nivel mondial.

Întrucât nivelul obligației CBAM va fi evaluat în funcție de conținutul real de carbon declarat al acestor mărfuri importate, acest mecanism îi poate încuraja pe producătorii din țări terțe să își reducă propria amprentă de carbon.

În plus, deoarece se va acorda un credit pentru un preț al carbonului plătit în țara terță, CBAM îi poate încuraja, de asemenea, să introducă propriile măsuri de stabilire a prețului carbonului.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus